Kokoomusedustajien linjasta Soinin luottamusäänestyksessä epäselvyyttä –  Sirén ei aio äänestää Soinin puolesta, Pelkonen "lakossa"

Äänestys ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksesta ravistelee hallituspuolue kokoomuksen rivejä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoi iltapäivällä, että ryhmä äänestää hallituksen luottamuksen puolesta huomisessa Soinia koskevassa äänestyksessä.

Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén kuitenkin sanoo pysyvänsä kannassaan, ettei aio äänestää Soinin luottamuksen puolesta.

–  Ryhmässä oli tällainen näkemys, että kysymys on luottamuksesta hallitukseen, mutta vastaukseni siihen on sama: en aio äänestää Soinin luottamuksen puolesta, Sirén sanoi ryhmäkokouksen jälkeen.

Opposition epäluottamusesityksen mukaan Soinin toiminta ulkomailla kiistää naisten oikeudet ja Suomen ulkopoliittisen linjan.

Sirénin lisäksi ainakin kokoomuksen kansanedustajat Jaana Pelkonen ja Sofia Vikman kertoivat torstaina päivällä ennen ryhmäkokousta, etteivät he ulkoministeri Soinin siihenastisten vastausten perusteella voi asettua tämän tueksi. Pelkonen kertoi STT:lle torstaina illalla, että hän suunnittelee menevänsä paikalle ja olevansa näillä näkymin "lakossa" eli jättävänsä kokonaan äänestämättä.

Pelkosen mielestä äänestämättä jättäminen on selkeämpi päätös kuin tyhjän äänestäminen.

–  Tyhjän painaminen on minulle sellainen, että se ei tiedä kumpaa nappia painaa.

Kansanedustaja kertoo STT:lle, että ei voi antaa luottamusta Soinille, mutta samalla hän ei halua antaa epäluottamuslausetta koko hallitukselle.

"Olen ollut selväsanainen"

Iltapäivällä ryhmäkokouksen jälkeen oli epäselvää, onko Sirénin kanssa samoilla linjoilla edelleen myös muita kokoomusedustajia.

Sirén ei halunnut arvioida, voisiko kokoomuslinjasta lipeäminen tuoda hänelle seurauksia.

–  Se ei ole minun kommentoitavissani, mutta olen ilmoittanut sen (kantani) ryhmälle hyvin selväsanaisesti. Ryhmän johto ja puolueen johto ovat näkemyksestäni tietoisia.

Sirén ei ottanut kantaa siihen, voisiko hän lopulta jättäytyä pois huomisiltapäivän luottamusäänestyksestä tai äänestää tyhjää Soinin luottamusta käsiteltäessä.

–  Huomiset aikataulut ovat hyvin haastavat, mutta kyllä tarkoitukseni on olla paikalla salissa.

"Yksimielinen päätös"

Kokoomuksen Jokinen vakuutteli iltapäivällä, että kokoomusryhmän päätös äänestyslinjasta oli täysin yksimielinen. Hänen mukaansa kyse on hallituksen jatkosta ja kokoomus haluaa jatkaa hallituksen työtä ja viedä loppuun ne asiat, joita on hallituksessa tekemässä.

–  Jokaisella on oma oikeus tietysti ajatukseen ja mielipiteeseen samalla lailla kuin ulkoministerilläkin on. Mutta sitten tässä on myös poliittinen ulottuvuus, jota tarkastellaan, ja siitä on kysymys, hallituksen luottamuksesta.

Kokoomuksen Sirénin mukaan eduskuntaryhmä on keskustelut asiasta viime viikolla ja torstain kokouksessa.

–  Aiheesta käytiin todella tiukkasanaista keskustelua, hän sanoi.

"Keskusta äänestää yksimielisesti"

Keskustan eduskuntaryhmä aikoo äänestää huomenna yksimielisesti luottamuksen puolesta, sanoo ryhmänjohtaja Antti Kaikkonen.

–  Soini on käyttänyt huonoa harkintaa parissa yhteydessä tämän aborttiasian suhteen. Mutta katsomme keskustassa, että huomenna äänestetään koko hallituksen luottamuksesta, ja äänestämme vihreää nappia tässä asiassa, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen sanoo ryhmän keskustelleen siitä, että Soini on käyttänyt aborttikannanotoissaan huonoa harkintaa.

– Osa edustajistamme ei pidä alkuunkaan siitä, miten Soini on Suomea maailmalla edustanut. Siitä huolimatta katsomme, että nyt äänestetään koko hallituksen luottamuksesta ja tämä ei ole sen mittakaavan asia, että haluaisimme koko hallituksen kaataa.

"Ei kyse aborttioikeudesta"

Kokoomuksen Jokinen sanoi iltapäivällä eduskunnassa, että asiassa ei ole kyse aborttioikeudesta, joka on ratkaistu jo vuosikymmeniä sitten.

–  Nyt tässä on kyseessä opposition verhoama hallituksen luottamusäänestys.

Puheenjohtaja Petteri Orpo korosti, että kokoomus ei nyt tai asian eri vaiheissa ole hyväksynyt tapaa, jolla Soini on toiminut. Asiasta on kuitenkin hallituksen kesken puhuttu kahteenkin kertaan.

–  Soini on todennut oikeuskanslerin lausunnon jälkeen, että hän ottaa tämän vakavasti. Tämä on meille tärkeä asia ja myös se, että hän aina toimiessaan ulkoministerinä toimii hallituksen ja Suomen linjojen mukaisesti. Myöskin tämän Soini on sanonut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Uusia koronavirustartuntoja on todettu 50 kappaletta sitten eilisen, kertoo THL

Unkari vahvistaa paimenkirjeiden lähettämisen maan poikkeustilajärjestelyjä kritisoineille – "tämä on hyvä hetki pyytää anteeksi"

Henkilöauto suistui tieltä ja törmäsi puihin Rautjärvellä, matkustaja kuoli

Lauantaina ei ilmi uusia koronatartuntoja Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä

Idea Jyväsjärven täyttämisestä asunnoille nousi taas esiin – kaupunki ei tyrmää ideaa, vaikka asia ei olekaan nyt ajankohtainen

Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi

Väkivalta työllisti poliisia Keski-Suomessa: Nuorison joukkokokoontumisia ei tullut tietoon

Ohisalo STT:lle: Suomen kuusi suurinta kaupunkia tarvitsevat miljardin euron raideinvestointi- ja tukipaketin – Jyväskylä jäämässä seitsemäksi suurimpana ulkopuolelle

Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen

"Aina kun meillä on ongelmia, me otamme koiria" – suomalaiset innostuivat lemmikeistä, kuten laman kynnyksellä on tapana

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.