Kokoomuspäättäjät: EPP:n kokouksella oli iso merkitys

Vaikka oma ehdokas hävisi vaalit selkein luvuin, kokoomuspäättäjien hymy oli EPP-puolueen kokouksen päätteeksi leveä.

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi saaneensa kokousjärjestelyistä paljon hyvää palautetta. Kokous oli hänen mukaansa hyvää mainosta Suomelle.

– Toivottavasti tämä samalla myös tuo eurooppalaista päätöksentekoa suomalaisille tutummaksi, koska asiat, joista nämä ihmiset päättävät, ovat meidän suomalaisten asioita.

Orpon mukaan kokoomus sai kokouksessa pidettyä esillä ilmastonmuutoksen, työmarkkinoiden murroksen ja maahanmuuttokriisin kaltaisia aiheita.

– Kaikki nämä ovat asioita, joita pieni Suomi tai mikään Euroopan maa ei pysty yksin ratkomaan, mutta yhdessä pystymme.

Oikeusministeri, kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen sanoi olevansa tyytyväinen, että myös pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) järjestyi tapaamisia kokoukseen saapuneiden eurooppalaisten johtajien kanssa.

– Myös Suomen EU- ja ulkopolitiikan kannalta oli tärkeää, että Suomen linja tuli täällä aivan kirkkaasti selväksi, Häkkänen sanoi.

Orpo totesi, että saattoi isäntämaan aseman turvin nostaa suomalaisille tärkeitä teemoja esiin useaan otteeseen.

Muualla järjestetyssä kokouksessa hänellä olisi ollut vain yksi puheenvuoro.

– Nyt pääsin lisäksi avaamaan tämän päivän ja puhumaan vielä toisen kerran lavalla Tuskin, Merkelin ja Junckerin jälkeen. Ei mikään huono paikka, kun sali oli täynnä.

Muutkin kokoomuslaiset korostivat mielellään, että muut puolueet eivät pysty tuomaan tämän luokan eurooppalaisia johtajia Suomeen.

"Profiilin nosto tekee aina hyvää"

Kokoomuksen näkökulmasta puoluekokouksen isännöiminen oli tärkeää, arvioi myös tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta.

– Profiilin nosto tekee aina hyvää varsinkin pienelle maalle. Tämä oli iso, tärkeä kokous nykyisessä Euroopan poliittisessa järjestelmässä, jossa parlamentin puolueperheiden merkitys on ollut kasvamaan päin. On kuitenkin hyvin vaikea arvioida, onko sillä jotain pysyvää vaikutusta.

Aunesluoma uskoo, että kokous ja vaalikampanjointi ovat voineet lisätä Suomessa kiinnostusta eurovaaleja kohtaan. Äänestysaktiivisuus on niissä perinteisesti jäänyt varsin matalaksi.

Kokoomuslaiset tyytyväisiä kampanjaan

Kokoomuslaisilta satoi kiitosta myös Alexander Stubbin kampanjalle.

– Alex onnistui tuomaan teemoja, joita varmasti tullaan näkemään Eurooppa-politiikassa entistä vahvemmin. Näitä ovat muun muassa ilmastonmuutokseen, digitalisaatioon ja osaamiseen sekä globalisaatioon liittyvät asiat. Muuten keskustelussa ovat korostuneet sisäisen turvallisuuden kaltaiset asiat, sanoi kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen Uutissuomalaiselle.

Antti Häkkänen piti Stubbin kampanjan teemoja yhtenä kokouksen merkittävimmistä anneista.

– Kokoomus nosti Alexin suulla erittäin tinkimättömästi esiin sitä, että demokratia, oikeusvaltion ja markkinatalouden puolustaminen ovat eurooppalaisia ydinarvoja, joista ei voida tinkiä piiruakaan, Häkkänen sanoi Uutissuomalaiselle.

Stubb itse näki suomalaismedian haastattelussa, että kampanja oli palvelus Suomelle, kokoomukselle, EPP:lle ja Euroopalle – ja arvoille.

– Osoitimme, että kampanjaa voi käydä myös ilon ja toivon kautta, Stubb sanoi.

Hän kiitti myös suomalaisesta, puoluerajat ylittäneestä tuesta.

– Tätä ei nähty pelkästään kokoomuskampanjaksi, vaan enemmän suomalaiseksi arvokampanjaksi. Pääsemme harvoin tämäntyyppisiin kehiin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .