Kolarin ajanut some-sotilas puhalsi promillen: "Olen huolissani loukkaantuneesta"

James Mashiri ei osaa sanoa, miksi lähti humalassa rattiin.

Yksi Suomen Puolustusvoimien näkyvimmistä upseereista ajoi viikonloppuna humalassa kolarin, jonka toinen osapuoli loukkaantui ja joutui sairaalaan. Some-sotilaana tunnettu majuri James Mashiri toi tapahtuman itse julki Twitter-tilillään vapunpäivänä.

– Ajoin päihtyneenä kolarin. Toinen osapuoli sairaalassa, ei onneksi hengenvaarassa. Olen huolissani hänestä. Häpeän tekoani. Pyydän anteeksi, Mashiri tviittasi.

Onnettomuus tapahtui perjantain ja lauantain välisenä yönä Helsinginkadulla Turussa. Mashiri luonnehtii törmäystä nokkakolariksi tai osittaiseksi sivutörmäykseksi. Mashiri sai itsekin törmäyksessä vammoja muun muassa kasvoihin ja rintakehään. Hän kertoo olleensa puhalluskokeen perusteella noin yhden promillen humalassa.

Mashiri ei osaa sanoa, miksi lähti humalassa auton rattiin.

– Se on asia, mistä en pysty puhumaan, ennen kuin olen käynyt sitä läpi itseni kanssa. Tällainen käyttäytyminen on itselleni täysin vierasta, Mashiri sanoi STT:lle.

Hän ei tiedä tarkasti, kuinka pahasti loukkaantuneelle kävi.

– Olen yrittänyt selvittää hänen vointiaan, mutta se on yksityisyyden suojan takia vaikeaa. Toivon todella, että hän toipuu, Mashiri kertoi STT:lle.

"Esimiehet tekevät päätökset"

Mashiri toimii Puolustusvoimien logistiikkalaitoksella osastoesiupseerina. Lisäksi hän muun muassa pitää turvallisuuspolitiikkaa käsittelevää blogia Imagessa ja osallistuu aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa.

Mashiri ei halua vielä arvioida, miten tapaus vaikuttaa hänen toimintaansa eri tehtävissä.

– Esimiehet tekevät päätökset, ja minä teen itse omat johtopäätökseni. Tahdon toimia mahdollisimman suoraselkäisesti.

Poliisi kertoi STT:lle vapunpäivänä, että se tutkii kolaria.

Voi johtaa jopa virkasuhteen purkamiseen

Työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta sanoo STT:lle, että rattijuopumus voisi johtaa upseerilla virkasuhteen irtisanomiseen tai jopa purkamiseen. Irtisanottaessa virkasuhde päättyisi irtisanomisajan jälkeen, purkaminen päättäisi virkasuhteen heti.

– Majuri on korkeassa asemassa, ja rattijuopumus on jo törkeä rikos

Virantoimituksesta pidättäminen voi Koskisen mukaan tapahtua nopeastikin. Tämän jälkeen aletaan punnita päätöksiä varsinaisesta seuraamuksesta. Lopullisia seurauksia on vielä vaikea arvioida, Koskinen huomauttaa.

– Poliisien kohdalla rattijuopumusten seuraukset ovat olleet ankaria, usein myös irtisanomisia. On katsottu, että teot ovat olleet niin olennaisesti vastoin asemaan liittyviä velvollisuuksia.

Hänen mukaansa majuri voidaan rinnastaa tässä yhteydessä alueelliseen poliisipäällikköön. Myös varoitus on laissa yksi mahdollinen seuraus, mutta Koskisen mukaan se on poliisien kohdalla katsottu liian lieväksi.