Kolea sää jatkunut Suomessa jo kuukausia – isoa käännettä ei ole lähiaikoina näkyvissä

Vielä tällä viikolla viileää ja jopa kylmää säätä on riittänyt.

Pitkään jatkuneeseen koleuteen on luvassa lähipäivinä hetken helpotus. Selvästi lämpimämpää säätä saadaan kuitenkin vielä odotella.

Jo useamman kuun ajan säät ovat hellineet vain niitä, jotka eivät lämpimästä välitä.

– Huhtikuusta asti on ollut keskimääräistä koleampaa, kertoo meteorologi Niina Niinimäki Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta.

Pitkään jatkuneeseen koleuteen on Niinimäen mukaan syynä matalapainevoittoinen suursäätyyppi.

– Atlantilta on tullut Suomen yli pyyhkiviä matalapaineita, jolloin tänne ei ole päässyt oikein kertymään lämmintä ilmamassaa, vaan se on aina jäänyt etelämmäksi tai idemmäksi. Ja kesäkuun aikana pohjoisesta virtasi kylmää ilmaa useasti.

– Tarvitsisi tulla mantereisempia ilmamassoja etelästä ja idästä, jotta tulisi kunnon helteitä.

Selkeää käännettä lämpimämpään ei ole pian näkyvissä. Euroopan keskipitkien ennustusten keskuksen (ECMWF) kuukausiennusteen mukaan ensi viikko näyttää yhä keskimääräistä koleammalta. Lämpimämpää lienee luvassa vasta heinäkuun lopulla.

– Kolmas (24. heinäkuuta alkava) viikko näyttäisi jo selvästi paremmalta, Niinimäki toteaa.

 

Viikonlopusta alkaen hetki lämpimämpää

 

Vielä tällä viikolla kylmää on yhä riittänyt. Hyytäviä ovat olleet etenkin yöt, kuten esimerkiksi torstain ja perjantain välillä.

– Lännessä sekä pohjoisessa oli hallaa ja paikoin jopa yöpakkasta, mikä tarkoittaa, että lämpötila laski kahden metrin korkeudellakin paikoin nollan alapuolelle. Se on harvinaista, kertoo päivystävä meteorologi Ari Mustala.

Sää lämpenee toviksi viikonlopusta alkaen. Sunnuntaina lähes koko maassa on poutaista ja aurinkoista. Lämpimintä on ensi viikon alkupuolella.

– Maanantai ja ehkä vielä tiistaikin jaksaa pysyä enimmäkseen poutaisena ja osin aurinkoisena. Lämpötila kohoaa maanantaina 20–24 asteen välille suurimmassa osassa maata ja Itä-Suomessa vielä tiistainakin.

Tämän jälkeen Suomea lähestyvät sateet.

– Sää muuttuu ensi viikon puolivälissä epävakaiseksi. Samalla päivälämpötilat laskevat, ja tänne on taas tulossa ehkä matalapainealue päälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.