Kollegat vastasivat kokoomuslääkärien sote-kritiikkiin – "Uudistus on välttämätön"

Tiistaina (KSML 7.11.) julkaistussa mielipidekirjoituksessaan kokoomuslaiset lääkärit Jouni Ranua, Ville Väyrynen ja Pirjo Mustonen osoittivat huolensa sote-uudistuksen valinnanvapauden vaikutuksista hoitoon pääsyyn.  Erityisesti lääkärien kritiikki kohdistui kokoomukseen. Lääkärit pohtivat myös, miksi muut lääkärit eivät ole kommentoineet sote-uudistusta.

Nyt lääkärien kritiikkiin ovat vastanneet sekä kokoomuksen kuopiolainen kansanedustaja ja syöpätautien erikoislääkäri Sari Raassina (KSML 9.11.) että kristillisdemokraattien keuruulainen kunnanvaltuutettu ja hammaslääketieteen lisensiaatti Riitta Räynynen (KSML 9.11.).

Raassina ja Räynynen molemmat puolustavat kaavailtua sote-uudistusta.

– Valinnanvapaus on osa kokonaisuutta, ja se turvaa palveluiden saatavuutta kaikille asuinpaikkaan tai lompakon paksuuteen katsomatta, Raassina vakuuttelee kirjoituksessaan.

Ryynänen puolestaan tarjoilee lääkärikollegoilleen lukuvinkkejä. Listalla on muun muassa Lääkärilehden artikkeleita ja Valtioneuvoston asetus kiireellisen hoidon perusteista.

– Nämä tekstit luettuaan ei tarvitse olla niin kauhean huolissaan tämän informaatiotulvan ja vaihtelevan terminologian keskellä.

Lisäksi Ryynänen kirjoittaa, että sote-uudistus on välttämätön.

– Pengarna tar slut. Meillä on kestävyysvaje. Heikoimpia ei jätetä.

"Yrityksillä ei ole mahdollisuutta kermankuorintaan"´

Myös Hyvinvointiliiton johtava elinkeinoasiantuntija Aino Närkki vastaa mielipidepalstalla (KSML 9.11.) kokoomuslääkärien kritiikkiin. Hänen mukaansa lääkärien kirjoitus antaa sote-uudistuksesta suppean kuvan. Raassinan ja Räynysen tavoin Närkki vakuuttelee, että lompakon koko ei määritä hoitoon pääsyä.

– Uhkakuvien maalailu asiakasseteleiden tai valinnanvapauden vaikutuksista ei vie asiaa eteenpäin. Sote-uudistus luo kansalaisille uusia mahdollisuuksia.

Närkki kirjoittaa myös, että yrityksillä ei ole mahdollisuutta "kermankuorintaan".

– Valinnanvapausjärjestelmässä korvaukset ovat kaikille samat ja asiakas valitsee.

Kokoomuslaisten lääkärien Jouni Ranuan, Ville Väyrysen ja Pirjo Mustosen haastattelu on luettavissa torstain Keskisuomalaisen näköislehdestä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .