Kolme iltapuvuista pohjautuu väkivaltaa kokeneiden naisten tarinoihin

Linnan juhlissa tuotiin esille lähisuhdeväkivallan yleisyys, kun vihreiden kansanedustaja Emma Kari, vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen ja nuorisoalan kattojärjestö Allianssin puheenjohtaja Elisa Gebhard pukeutuivat aiheesta kertoviin iltapukuihin.

Muotisuunnittelija Anne-Mari Pahkalan Naisten Linjan Se kolmas -kampanjaan suunnittelemat iltapuvut pohjautuvat lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden naisten tarinoihin. Se kolmas -nimi tulee siitä, että Suomessa joka kolmas nainen on kokenut nykyisen tai entisen kumppanin harjoittamaa väkivaltaa.

Karin punainen puku suunniteltiin perheväkivaltaa kokeneen pienten lasten äidin tarinan pohjalta.

– Minusta puku on taistelijan, selviytyjän ja vahvan naisen puku, ja se kertoo nimenomaan tästä tarinan naisesta. Puku on yksinkertainen, mutta voimakas, Kari kuvailee.

Gebhardin mustakultainen iltapuku syntyi väkivaltaisessa parisuhteessa olleen, urallaan menestyneen naisen tarinasta.

– Tarinoissa moni häpeää kokemaansa väkivaltaa. Toivoisin, ettei kukaan nuori kasvaisi ympäristöön, jossa väkivallan uhrien täytyy syyttää itseään tai hävetä kokemaansa väkivaltaa.

 

Pekonen kantoi kultasävyistä pukua, joka kuvastaa teini-ikäisenä raiskatuksi tulleen naisen tarinaa. Gebhardin tavoin Pekonen huomautti, että tarinassa tuli esiin väkivallan uhrin kokema häpeä ja syyllisyyden tunne, vaikka uhri ei itse ole syyllinen tapahtumiin.

Puvut suunnitellut Pahkala sanoi, että lähisuhdeväkivalta ei suoranaisesti koskettanut tämän vuoden Linnan juhlien ympäristöteemaa. Hän kuitenkin uskoo, että moraaliin ja vallan väärinkäyttöön liittyviä teemoja otetaan esille tulevaisuudessa.

Pahkala huomautti nostaneensa Emma Karin kanssa ympäristöteemaa Linnassa esille jo vuonna 2016, kun Kari juhli meristä kerätyistä muovipulloista valmistetussa iltapuvussa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .