Kolmen S:n hallitus: Sipilän valinnat keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on valinnut hallituskumppaneikseen perussuomalaiset ja kokoomuksen. Kolmikolla on eduskunnassa yhteensä 124 kansanedustajan enemmistö.

– Päätös ei ollut helppo. Oma ensisijainen vaihtoehto oli neljä suurta, mutta se osoittautui mahdottomaksi, Sipilä aloitti tiedotustilaisuuden.

Tiedotustilaisuudessa istuivat puolueiden puheenjohtajat Juha Sipilä (kesk.), Timo Soini (ps.) ja Alexander Stubb (kok.). Sipilä kuvasikin neuvottelutulosta "kolmen S:n hallitukseksi" sukunimien alkukirjainten mukaan.

Sipilän mukaan hallitusneuvottelut alkavat huomenna Smolnassa. Ensiksi päivitetään tilannekuva ja viikonlopun aikana puolueet kokoavat joukkueensa, ja työ jatkuu maanantaina.

Hallitusrintamalla on eduskunnassa 124 kansanedustajaa.

Rinne ja Niinistö pettyivät

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne oli pettynyt ratkaisuun.

– SDP on pyrkinyt hallitusvastuuseen ja nyt kävi näin. SDP on tavoitellut hallitusohjelmaan asioita, jotka eivät sopineet Sipilän ohjelmaan, Rinne arvioi ratkaisua tuoreeltaan.

Myös vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö oli pettynyt ja sanoi, että vihreät olisi tuonut hallitukseen liberaalin ja solidaarisen vaihtoehdon. Vaalivoittajana vihreät olisivat Niinistön mukaan halunneet olla mukana.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki oli jo etukäteen varma ulosjäämisestään.

– Kerroimme Sipilälle, että emme ole valmiita eläkeläisten, työttömien ja opiskelijoiden indeksileikkauksiin. Arvio 10 miljardin leikkauksista on kova, Arhinmäki kommentoi.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen piti ratkaisua odotettuna. Räsäsen mukaan keskustalla ja kristillisdemokraateilla olisi ollut yhteisiä näkemyksiä, mutta puolue lähtee nyt oppositioon kasvamaan. 

RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund sanoo, ettei ollut varsinaisesti pettynyt, koska vaalitulos antoi uumoilla, että näin voi käydä.

– Toivon vilpittömästi, että he onnistuvat talouspolitiikassaan, koska maan tilanne on vaikea, Haglund totesi.

Hallitusneuvottelut alkavat huomenna

Hallitusneuvottelut alkavat huomenna Smolnassa. Ensimmäinen tehtävä neuvotteluissa on päivittää tilannekuva. Viikonlopun aikana puolueet kokoavat joukkueensa, ja työ jatkuu maanantaina.

Sekä perussuomalaisten Timo Soini että kokoomuksen Alexander Stubb painottivat, että ensin päätetään hallituksen linjasta ja vasta myöhemmin jaetaan ministereiden salkut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tätä on luvassa: Perusporvarit ajavat kovaa sopeutuslinjaa

Hallitusneuvottelut alkavat huomenna Smolnassa

Ministeripeli alkoi: Sipilä, Soini ja Stubb ainoat varmat

Sipilä: Ensisijainen vaihtoehto oli neljän suuren hallitus

Päätoimittaja Mervola: "Soinin unelma, Stubbin pelastus"

Haglund osasi odottaa hallituksesta putoamista – Niinistö pettyi

Rinne ei usko yk-sopimuksen kaatumisen vaikuttaneen

Räsänen: Lähdemme oppositioon kasvamaan

Pettynyt Niinistö: "Vaalivoittajan olisi pitänyt mahtua hallitukseen"

Oppositioon jäävä Arhinmäki arvosteli heti leikkauksia