Kolumni: Äärioikeisto kaappasi vallan Italian hallituksessa

Mies poltti tupakkaa ja puhui kännykkäänsä yhdellä Rooman keskustan pienistä sivukaduista. Ohi vaelsi ulkomaalaisia turisteja ja italialaisia koululaisia, mutta vain yksi brittipariskunta tuntui huomaavan miestä ympäröivät kuvaajat.

– Kuka tuo on, nainen kysyi.

Vitsailin henkilön olevan Italian seuraava pääministeri.

Nyt, reilut kolme kuukautta myöhemmin vitsistä on tullut totta. Vaikka pääministerin salkkua kantaa virallisesti Giuseppe Conte, on maan uuden linjan käytännössä vetänyt äärioikeistolaisen Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini.

Lega muodosti hallituksen yhdessä populistisen Viiden tähden liikkeen kanssa kolme kuukatta kestäneen poliittisen väännön jälkeen.

Koska Salvini ja Viiden tähden liikettä johtava Luigi Di Maio eivät hyväksyneet toisiaan pääministeriksi, kompromissipääministeriksi löydettiin Conte.

Ei kulunut montaa päivää uuden hallituksen virkavaloista, kun sisäministeriksi noussut Salvini päätti muuttaa radikaalisti Italian maahanmuuttolinjaa ja asettaa maan törmäyskurssille muun EU:n kanssa. Tämän hän teki sulkemalla Italian satamat yli 600 turvapaikanhakijaa kuljettaneelta Aquarius-alukselta.

Parin päivän väännön jälkeen Espanja päätti toivottaa aluksen tervetulleeksi, ja Lega pääsi juhlimaan ensimmäistä suurta voittoaan.

Salvinin mukaan Italia on lopultakin nostanut päänsä ja kieltäytynyt toimimasta Euroopan pakolaisleirinä samalla, kun osa EU-maista luistaa vastuusta täysin. Italia on jo vuosikausia kantanut suurimman taakan Välimeren yli saapuvista turvapaikanhakijoista ja vaatinut EU:lta lisää solidaarisuutta.

Monien italialaisten mielestä on kuitenkin vastenmielistä pelata poliittista peliä raskaana olevien naisten ja lasten, siis kaikkein heikoimpien kustannuksella. Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että EU:n sääntöjä pitää muuttaa. Salvinin metodilla Italia onnistuu kuitenkin vain antamaan itsestään kuvan rasistisena maana, kritiikki kuului.

Italialaiset ovat vuosien aikana pelastaneet mereltä tuhansittain ihmishenkiä. Syöttäneet, lääkinneet, vaatettaneet ja majoittaneet. Salvinin maahanmuuttovastainen retoriikka tuntuu kuitenkin purreen. Niin voisi ainakin päätellä mielipidemittauksista, joiden mukaan yli puolet kansasta tukee tämän päätöstä satamien sulkemisesta.

Kyselyt ovat osoittaneet, että italialaisilla on paljon väärää informaatiota turvapaikanhakijoista. Esimerkiksi Face­bookissa on käyty Aquariukseen liittyvistä faktoista melkoista propagandasotaa.

On hyvä muistaa, että Legaa äänesti vain 17 prosenttia italialaisista. Viiden tähden liikettä äänesti 32 prosenttia, ja monet Viiden tähden liikkeen äänestäjät nielivät yhteistyön Salvinin kanssa pakon edessä.

Nyt vaaka on kuitenkin kääntymässä toisinpäin, ja Lega kerää suosiota Viiden tähden liikkeen kustannuksella.

Toistaiseksi Di Maio ja Conte ovat tyytyneet lähinnä myötäilemään ärhäkän sisäministerin tekemiä päätöksiä. Jos sama meno jatkuu, ei ole epäselvää, kuka maan poliittisen linjan tulevaisuudessa vetää.

Kirjoittaja on Roomassa asuva vapaa toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .