Kolumni: ”Totuus astuu vallan alle, vääntyy ja katkeaa”

Jo vuosia kaupallisen radion arkea ovat olleet maailman pariin minuuttiin kutistavat uutislähetykset. Niissä aiheet kuitataan muutamalla lauseella. Uutisankkurit lukaisevat viihdevirtaan todellisuuden rajut pelkistykset. Ne kelluvat irrallisina asiayhteyksistä, ja niiden ymmärrettävyys kärsii.

Esimerkiksi vuonna 2008 kollegani kiteytti tanskalaisen hedelmättömyystutkimuksen kuulijoille kahteen lauseeseen: Hedelmättömyys voi olla periytyvää. Tutkijat ennakoivat hedelmättömyyden lisääntymistä tulevaisuudessa.

Kaiken toimituksellisen kiireen keskellä jäin periytyvää hedelmättömyyttä ihmettelemään. Itse olin yhdistänyt hedelmättömyyden lapsettomuuteen. Amerikkalaisen tiedelehden artikkelin mukaan tanskalaistutkijat olivat havainneet, että nuoren miehen siemenneste oli huonompaa, jos hänen vanhemmillaan oli ollut vaikeuksia saada lasta. Lisäksi lapsia syntyy yhä enemmän hedelmällisyyshoidoilla. Näin syntyneiden lasten geeniperimä voi vaikeuttaa lisääntymistä. Kuudella lauseella uutisen sisältö olisi auennut tutkijoiden havaintoja kunnioittavasti.

Toimittajat ovat totuuden ja ymmärrettävyyden portinvartijoita myös sanojen merkitysten kanssa. Jyväskylän vankilan peruskiven muuraustilaisuudessa kansliapäällikkö Pekka Timonen onnitteli Jyväskylää, kun siitä nyt vihdoin tulee oikea kaupunki. Hallintomiehen mukaan perinteisesti merkittäviin kaupunkeihin on noussut kolme hallintoon liittyvää rakennusta: lääninhallitus, lääninsairaala ja lääninvankila.

Vankilan merkitystä ei siis tajuttu Jyväskylässä 176 vuoteen vuonna 1837 toteutuneen perustamisen jälkeen. Vasta vuonna 2013 pääsi suunnittelu vauhtiin, pari vuotta hukkui valitusrulettiin, ja hyväksi lopuksi akateemisen kaupungin poskelle läjähti loukkauksena Risen Jyväskylän kampus -nimi.

Tässä vankilavastaisuudessa lienee kyse jyväskyläläisten kielteisistä asenteista nykyaikaiseen vankeinhoitoon. Laukaassa tiedetään vankila hyväksi naapuriksi. Jyväskylään saatiin kaupunkikuvallisesti hyvä kokonaisuus kaavateknisesti hankalalle tontille.

Nimikohun myötä 10 miljoonan euron investoinnista kirjoitetaan sen oikealla nimellä eli vankilana. Ei hämätä kampuksella, vaikka siellä kampusmaisesti yhdistyy saman asian toimintoja ja vankeja todella koulutetaan irti rikollisuudesta.

 

Mutta kun kyse on 1,2 miljardin investoinnista, niin sellaisen edessä merkityksiä vaalivat toimittajat taipuvat nöyriksi tiedottajiksi. Hassisen Kone -yhtyettä siteeraten: ”Totuus astuu vallan alle, vääntyy ja katkeaa”.

Tiedotusvälineet kiltisti tarttuivat Metsä Groupin tiedotteessa olleeseen biotuotetehdas-sanaan, vaikka kyse on sellutehtaasta. Toki markkinointinimelle löytyy katettakin. Fossiilisia polttoaineita käyttämätön tehdas on energiaomavarainen ja tuotannon sivuvirroista voi tuottaa mäntyöljyä, tärpättiä, bioenergiaa, tuotekaasuja, rikkihappoa sekä biokaasua. Tulevaisuutta voivat olla biokomposiitti ja sellupohjaiset tekstiilikuidut. Silti tuotto syntyy sellutehtaan vuosittain valmistamasta 1,3 miljoonasta sellutonnista.

 

Jotkut ihmettelevät, kuinka ilmastonmuutoksen apokalyptisen horisontin edessä Suomen vihrein kaupunki taipuu rallihulluuteen. Senkin perusta on numeroissa. Julkisuus ja siunaantuva raha lisäävät taipuisuutta. Suomalaista maisemaidylliä kauneimmillaan pursuavia rallilähetyksiä seurataan lähes 150 maassa, tv-katsojia kertyy 50 miljoonaa ja someseuraajia 114 miljoonaa. Täkäläiset toimijatkin poimivat rallihulluudesta jokuset kymmenet miljoonat eurot pois kuleksimasta.

Elämmekö lopun aikoja?

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .