Kolumni: Eduskuntavaalit ovat myös esivaalit

Huhtikuun eduskuntavaalit tulevat olemaan myös ensimmäisten maakuntavaalien esivaalit. Hyvin todennäköisesti lähes kaikki kansanedustajaehdokkaat pääsevät samoilla vauhdeilla myös maakuntavaltuustoon, mikäli sote- ja maakuntauudistus toteutuu aiotussa aikataulussa. Maakuntavaalien pitäisi olla toukokuussa samaan aikaan eurovaalien kanssa.

Eduskuntavaalien kampanjointi luo näkyvyysylivoiman, jota pelkästään maakuntavaaleihin keskittyvien ehdokkaiden on vaikea ylittää.

Maakuntavaalien toteutuminen on epävarmaa, sillä SDP:n jurnutus ja jarrutus on kevään ja kesän ajan hidastanut uudistuksen etenemistä. Tuskin SDP haluaa koko uudistusta kaataa ennen eduskuntavaaleja, koska se saisi silloin sopan vaalikamppailussa syliinsä. Ihmiset odottavat jo sotessa ratkaisuja. Soten kaatajalle jäisi käteen Musta-Pekka.

Vaalit nostavat esiin uusia ja uusvanhoja kasvoja Keski-Suomessa, sillä Mauri Pekkarisen (kesk.), Susanna Huovisen (sd.) ja Lauri Ihalaisen (sd.) jättäessä eduskunnan on tilaa on nousijoille.

Touko Aallonkaan (vihr.) tilanne ei sairausloman takia nyt ole selvä, vaikka hän halutessaan toiselle kaudelle tulee valituksi. Vihreissä kammareissa voi olla ajatuksia siitä, että Aalto painostettaisiin vielä lähikuukausina sairauteen vedoten luopumaan puheenjohtajuudesta. Tällaista vallan kaappaamista vaaleilla valitulta puheenjohtajalta saatetaan pohtia, jotta puolue saisi valtakunnallisen kannatuksensa kasvuun.

Keski-Suomessa uudelleen nousevia nimiä ovat keskustassa Petri Neittaanmäki ja vasemmistoliitossa Eila Tiainen. Neittaanmäki oli nuorena kaksi kautta kansanedustajana ja jäi viime vaaleissa varasijalle. Tiaiselle syntyy mahdollisuus palata eduskuntaan, jos vihreiden kannatus ei nouse kovin korkealle. Kokeneista nimistä entinen perussuomalainen, professori Mauno Vanhala pyrkii nyt keskustan riveissä eduskuntaan. Eino Nissinen ei ehdolle aio lähteä.

Tällä hetkellä näyttää, että SDP voi voittaa yhden paikan Keski-Suomessa ja keskusta menettää yhden. Perussuomalaiset menettävät todennäköisesti toisen paikkansa. Kokoomus tavoittelee toista paikkaa ja vasemmistoliitto paluuta maakunnassa eduskuntapuolueeksi. Kristillisille kansanedustajan saaminen on vaikeaa.

Eteläisessä Keski-Suomessa on mielenkiintoiset asetelmat. Demareiden riveissä ex-kansanedustaja Tuula Peltonen tavoittelee paluuyritystä. Piritta Rantasella on edellisissä vaaleissa ollut vahvaa kannatusta. Kokoomuksessa jämsäläinen piirin puheenjohtaja Lotta Ahola lienee puolueen naisten ykkösnimi. Jämsän seudun äänien suuntautuminen on yksi vaalien jännityskohta.

Ja Muuramesta eduskuntaan pyrkii valinnanvapauden kardinaalivirheeksi haukkunut kokoomuslainen kirurgi Ville Väyrynen.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .