Kolumni: Eikö Puolustusvoimissa osata enää kiroilla hienostuneesti?

"Armeijaa ei voi johtaa ilman kiroilua – mutta sen tulee olla hienostunutta kiroilua", totesi Yhdysvaltain armeijan kenraali George S. Patton useita vuosikymmeniä sitten.

Patton marssitti joukkonsa onnistuneesti muun muassa Normandiaan. Tuon mielipiteen tahtiin nyökyttelee varmasti myös Karjalan lennoston entinen komentaja, eversti Markus Päiviö.

Päiviö tuli tutuksi koko kansalle myös hieman epätahdikkaammasta kiroilusta ja solvaamisesta, kun Lemmenjoella Lapissa pidetyt kertausharjoitukset saivat julkisuutta.

Helsingin hovioikeus tuomitsi hänet tiistaina esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Päiviö määrättiin maksamaan 60 päiväsakkoa eli 3 000 euroa.

Iltalehti keräsi käsittelyn pöytäkirjasta 23 kyseenalaista lausuntoa, jotka voisivat olla suoraan klassikkoelokuva Full Metal Jacketin avauskohtauksesta, kun kersantti Hartman simputtaa koko joukkueen yhteen epämääräiseen myttyyn. "Täällä te olette kaikki tasa-arvoisen arvottomia!", Hartman karjahtaa sylki lentäen.

"Sinä olet paskin ja tyhmin tuntemani kaupunginjohtaja", totesi Päiviö eräälle kaupunginjohtajalle tietovisassa.

Olisi mielenkiintoista tietää, mitä tietovisassa on kysytty. Päiviön mukaan käytännössä myös ilmaus "tyhmä nahkapää" oli tasa-arvoista ja tilanteeseen sopivaa viestintää pankkijuristille puhuttaessa. Hän myöntää kommenttien kalskahtavan jälkikäteen korvaan, mutta on aikanaan katsonut kommenttien olleen johonkin tilanteeseen sidottuja.

"Istu sinä niin kuin muut naiset istuvat, kun heille pidetään puhetta", Päiviö totesi läksiäispuheessa esikuntapäällikölle.

Päiviö sai näin ollen leiman julkisuudessa saman tien misogynistisistä ja homofobisista lausahduksista. Hän oli myös toiminut Lemmenjoen harjoituksessa alkoholin vaikutuksen alaisena. Ja niin vain nämä kaikki lävähtävät kerralla kansan naamalle.

Armeijaa käymättömänä vapautuksen saaneena C-miehenä olin kuvitellut, että tällainen käytös olisi jo historiaa. Joku voi perustella tätä yksittäistapauksena, vaikka muuten armeijassa meno olisikin jo asiallista.

On miltei mahdotonta kuvitella, että Päiviö olisi saavuttanut komentajan asemansa ilman vastaavaa ärhentelyä jo aiemmin. Ehkäpä jotain kertoo sekin, että Ilmavoimien entinen komentaja Sampo Eskelinen sai samalla sakkoa palvelusrikoksesta viivyteltyään esitutkinnan aloittamista Päiviön käytöksestä harjoituksissa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) korostaa ministeriön tiedotteessa, että puolustushallinnossa on nollatoleranssi epäasialliselle käytökselle. Miten tällaisen nollatoleranssin vallitessa voi komentajaksi nousta henkilö, joka pelkästään yhden leirin aikana ehtii solvata ja loukata useita eri tahoja yli 20 kertaa?

Armeijan käyneitä ystäviäni konsultoituani kävi selväksi, ettei vastaavaa käytöstä armeijassa yleensä kohtaa, mutta jonkin sortin "äijäilyhuumoriin" on yksinkertaisesti totuttava.

"Taakse: poistu!", komennus osallistujille Lemmenjoki takanaan saa toimittajankin hymyilemään. Olisi jälleen mielenkiintoista tietää, toimiko joku soturi käskyn mukaan. Toivottavasti vesi ei ollut kylmää.

Kun leirillä laskettiin viiriä, Päiviö totesi viirinlaskuun osallistuneelle: "Ensi vuonna sinä et ole täällä."

Vähänpä Päiviö silloin tiesi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .