Kolumni: Hauskaa vettä hauskoille ihmisille

Onko alkoholimainonnan rajoittaminen Suomessa vaikuttanut mihinkään, pohtii Riikka Mahlamäki-Kaistinen pohtii kolumnissaan

Katselin lomani aikana Nepalissa tienvarsimainoksia. Lähinnä katselin niitä siksi, että liikenteen seuraaminen oli liian hermostuttavaa. Ruslan-vodka oli panostanut mainontaan isolla rahalla. Tiheään sirotelluissa mainostauluissa kehuttiin vodkan oleva ”hauskaa vettä hauskoille ihmisille”. Kuvissa nuoret miehet ja naiset hymyilivät pullon kanssa. Halailivat toisiaan ja kohottivat pulloa huulille. Kehitysmaaksi luokiteltavassa Nepalissa mainostaulujen merkkivaatteisiin pukeutuneet juomahemmot tuntuivat jokseenkin koomisilta.

Mietin, että ei siitäkään niin kovin kauan ole aikaa, kun Suomessa alkoholia mainostettiin nuorekkuudella, hyvällä menolla ja virkeällä keskustelulla. Vielä 1990-luvulla televisiossa kaljaveikot heiluttivat bissekoria ikkunan alla kutsuvasti ja houkuttelivat kavereitaan juoman äärelle. Nykyisellään tuo kaikki tuntuisi vähintäänkin kummalliselta. Alkoholimainonnan rajoitusten tavoite on välttää niitä tilanteita, joissa lapset ja nuoret altistuvat alkoholimainonnalle.

Toisaalta väkisinkin tulee mieleen, että noinkohan tilanne on muuttunut miksikään mainonnan rajoittamisen myötä. Että olisiko muka Suomessa nykyisellään merkittävästi vähemmän alkoholista johtuvia ongelmia. Vai olisiko niin, että tilanne ei ole muuttunut miksikään.

Oli miten oli, lienee hyvä, että alkoholimainosten viihdyttävyydestä huolimatta Suomessa ei enää mainosteta hauskaa vettä. Moni hauskuus kun kääntyy yleensä lopulta vähemmän hauskaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Baariyrittäjä avautui Jyväskylän kaupungin rajoittavista linjauksista – Katupäällikkö: "Jos kaikki vetäisivät kadulle köysiä, olisi se äkkiä melkoinen villi länsi"

Presidentti Niinistön mainostama venäläisten jätehuoltovierailu tuo Suomeen kymmenien ihmisten delegaation

Ehdollinen tuomio ei pahoinpitelijää hillinnyt – tunkeutui asuntoon Jyväskylässä ja hakkasi isännän

Gradia hakee lupaa viiteen uuteen tutkintoon – taustalla työnantajien tarpeet

Esperi Care lopettaa hoivakoti Ulrikan toiminnan Kristiinankaupungissa

Nainen kertoi joutuneensa raiskatuksi ABC:n WC-tiloissa Seinäjoella – oikeus tuomitsi naisen väärästä ilmiannosta

Nainen kertoi joutuneensa raiskatuksi ABC:n vessassa Seinäjoella – oikeus tuomitsi naisen väärästä ilmiannosta

Näin suomalaispomot suhtautuvat työuupumukseen: Tutkija löysi neljä tyyppiä, joista yhden puheille ei halua yksikään uupunut

Jyväskylän Perussuomalaiset ry:ssä kuohuu – kohujäsenelle halutaan lähtöpassit, piiri painostaa paikallisyhdistystä erottamisella

Pisa-tutkija ei allekirjoita ehdotusta, jonka mukaan poikien oppimismenestys paranisi miesopettajia lisäämällä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.