Kolumni: Jyväskylän ralli ja Ilosaarirock yhtä tuottoisia isännilleen – rallin tuotto Jyväskylälle vaikuttaa vähäiseltä

Kun helteet näyttävät jatkuvan myös viikonlopulle, on Jyväskylän MM-rallin reitille luvassa runsaasti yleisöä. Virolaiset ovat jälleen innostuneet rallista Ott Tänakin ansiosta, joten Suomenlahden takaa voi tulla tuhansia virolaisia katsojia. Jyskälän erikoiskokeilla on normaalisti 70 000–80 000 katsojaa, mutta tänä vuonna rikkoutuu 100 000 katsojan raja.

Jyväskylän MM-ralli on Suomen suurin urheilutapahtuma ja sen on laskettu tuovan rahaa Jyväskylän seudulle 14,4 miljoonaa euroa. Kun asiaa tutkittiin edellisen kerran vuonna 2013, päädyttiin 14,7 miljoonaan euroon. Se on kovin vähän.

Sardinian saarella asuu 1,6 miljoonaa ihmistä. Paikallinen lehti kirjoitti kesäkuussa, että Sardinian MM-ralli jättää saarelle rahaa 20–25 miljoonaa euroa. Eikä ralli oikein kiinnosta Sardiniassa ketään kesäkuussa. Rallin MM-sarjan tehdastallit haluavat poistaa Sardinian rallikalenterista, koska markkinoinnin kannalta saman tuotoksen saisi rahaa repimällä.

JAMK Sport Business Schoolin tekemän tutkimuksen mukaan katsojat kuluttivat rahaa Jyväskylän MM-rallissa viime vuonna 20 miljoonaa euroa. Tuosta potista useampi miljoona menee kilpailun järjestäjälle AKK Sportsille lippu- ja fanituotteiden myyntituloina. Ihan kohtuullista, koska AKK Sportsille aiheutuu kuluja kilpailun järjestämisestä noin 3,5 miljoonaa euroa. Jyväskylän seudulta AKK Sports ostaa palveluita noin miljoonalla eurolla vuosittain.

Jyväskylän seudulle jäävän rahan määrä vaikuttaa silti vähäiseltä. Noin 80 000 rallituristia kuitenkin majoittuu, syö ja juo sekä ostaa polttoainetta ja elintarvikkeita monella sadalla eurolla henkeä kohden.

Tutkimuksessa todettiin, että jokainen rallivieras kuluttaa viikonlopun aikana 300 euroa. Jyväskylän hotellien hinnoittelulla se riittää viikonloppuna yhden yön majoitukseen.

Helsingin Sanomissa kerrottiin tammikuussa (20.1.2018), että Ilosaarirock toi vuonna 2017 Joensuun alueelle rahaa 14,3 miljoonaa euroa. Mukaan on laskettu sekä festarikävijöiden kulutus sekä järjestäjien omat ostot.

Ilosaarirockissa kävi lehden mukaan 67 000 henkeä vuonna 2017, mikä tarkoittaa runsasta 22 000 päivää kohden. Koska suurin osa vieraista on paikalla koko viikonlopun, oli Joensuussa viikonlopun aikana noin 25 000 festarivierasta.

Miten he jättivät Joensuuhun saman verran rahaa kuin 80 000 katsojan MM-ralli Jyväskylään? Kuluttaako festarivieras muka kolme kertaa enemmän kuin rallikatsoja? Festareista en tiedä, mutta 300 euroa ei kyllä riitä pitkän ralliviikonlopun kuluihin mitenkään.

Eniten rahaa Keski-Suomeen jättävät autonvalmistajien rallitallit. Tallien väki syö nykyisin huoltoalueella, mutta majoittuvat sentään keskustan hotelleissa. Tallit ovat kritisoineet huoneiden korkeita hintoja ja totta onkin, että Jyväskylä on ainoa MM-rallin isäntäkaupunki, jossa huoneiden hinnat kolminkertaistuvat rallien aikana.

Tallien kritiikki on syytä ottaa vakavasti. Jos hintojen nousu jatkuu, äänestävät tallit jaloillaan.

Sardinian MM-rallia tallit uhkaavat boikotilla, jos kilpailu järjestetään kesäkuussa vielä vuonna 2020. Oikeastaan rallitallit haluaisivat, että Sardinian sijaan Italian MM-ralli ajettaisiin Italian mantereella.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .