Kolumni: Kyläkoulut säilyvät, mutta millä hinnalla?

Jämsän päättäjät pakoilevat säästöpäätöksiä. Uusimman aikalisän otti kaupunginhallitus, joka esittää valtuustolle, ettei kyläkouluja lakkauteta, vaan säästöt toteutetaan ”hakemalla rakenteellisia muutoksia kaupungin organisaatiossa ja todellisia tuloja lisäämällä”.

Kukaan ei tiedä, mitä linjaus käytännössä tarkoittaa, mutta juuri siksi on todennäköistä, että se saa valtuuston siunauksen.

 

Itkeäkö vai nauraa? Hallitus esittää uutena sitä, mitä on selvitetty koko kevät. Jos lopputuloksena syntynyt säästölista ei miellytä päättäjiä, pitää tilalle nimetä uusia konkreettisia toimia – ei pistää päätä pensaaseen. Maanantaina mitataan poliitikkojen todellista selkärankaa.

Samalla kaupunginhallituksen ajatus siitä, että säästöjen tulisi ulottua yhtä kovina kaikille toimialoille, on oikea ja perusteltu. Ei ole oikein ottaa vain sivistystoimesta.

Silti myös nyt esitetty malli kurittaa eniten kouluja, koska sivistystoimessa työskentelee valtaosa kaupungin henkilöstöstä. Valitaanko siis toinen säästövaihtoehto?

Sivistystoimi selvitti keväällä senkin: jos kyläkoulut säilytetään, on opetuksesta säästettävä tuntuvasti lähes kaikkialla. Merkittävä ryhmäkokojen kasvu ja muut kiristykset koskisivat selvästi useampaa kuin säästyvissä kouluissa on oppilaita.

Kyläkoulujen lakkauttaminen on huono vaihtoehto, mutta onko jälkimmäinen vielä huonompi? Valtuusto linjaa asiaa maanantaina – ja kantaa päätöksestään vastuun.

 

Vastuu on kannettava myös siitä, että päätösten viivyttäminen pahentaa talouden syöksykierrettä. Vitkuilu aloitettiin jo viime syksynä, jolloin sama valtuusto tahtoi, ettei veroja koroteta ennen kuin koko säästöpaketti on katsottu läpi. Se on nyt tehty, mutta valtuusto tahtoo uuden aikalisän.

Asiat ovat valtuuston pöydällä taas syksyllä – mutta silloin puhutaan todennäköisesti jo kovista irtisanomisista.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .