Kolumni: Lupauksilla miljardihinta

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne leimasi Uutissuomalaisen haastattelussa 19.4. jakovarakeskustelun ”hölmöksi kokoomuslaiseksi retoriikaksi”, joka tarkoittaa sitä, ettei missään vaiheessa voisi tehdä uudistuksia, jotka maksavat.

– Me näemme, että on syömätalous, joka käytetään normaalin elämän pyörittämiseen, ja on uudistuksia, jotka maksavat investointiluontoisesti, mutta niillä tuotetaan hyvää talouteen ja hyvinvointiin, Rinne sanoi.

Rinteen uudistuslistaan kuuluu varhaiskasvatuksen ja toisen asteen maksuttomuus, perhevapaauudistus sekä sosiaaliturvajärjestelmän uudistaminen yleisturvamallilla. Vappupuheessaan Rinteen vaalilupausten saldo kasvoi entisestään.

Rinne lupasi sadan euron korotuksen kaikille eläkeläisille, joiden eläke on alle 1 400 euroa nettona kuukaudessa. Monet ekonomistit ihmettelivät Twitterissä Rinteen eläkelupauksen hintalappua.

Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen huomautti, että korotuksen saisi noin puolet eli 750 000 eläkeläistä. Hintalappu olisi vuositasolla noin 900 miljoonan euron luokkaa.

– Tämä muuten ei ole mikään halpa lupaus. Jotenkin sitä toivoisi, että hintalappu kerrottaisiin jo reformeja esitettäessä, Kärkkäinen totesi.

Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist kirjoitti, että SDP on avannut vaalipelin kalliilla lupauksella. Työeläkkeiden rahoitus on jo valmiiksi tiukalla.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä kutsui Rinteen lupausta ”aivan järkyttäväksi”, koska Rinne on jo luvannut viisi miljardia euroa maksavan yleisturvan ja maksuista vapaan varhaiskasvatuksen (yksi miljardi).

Uutissuomalaisen haastattelussa Rinne sanoi, että hän jaksottaisi uudistukset. Toisen asteen maksuttomuutta lukuun ottamatta kovinkaan moni uudistus ei ole sellainen, joka pystyään toteuttamaan kerralla.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra vastaa Rinteelle, että rahan meno on rahan menoa, ja joku sen maksaa. Eläkeuudistus merkitsisi 900 miljoonan vuosittaista lisäkustannusta, ja Rinteellä ei ole muuta rahoituskeinoa kuin veronkorotukset.

– Ihan käsittämätöntä populismia antaa tällaisia lupauksia, Kopra sanoo.

Rinne kertoi Uutissuomalaiselle, että esimerkiksi sijoitusvakuutukset olisivat otollinen verolle panon kohde. Niissä on muun muassa pääministerin omaisuutta – tosin laillisesti – verotukselta piilossa. Myös listaamattomien yritysten osinkoverotus voitaisiin nostaa listattujen yritysten verotuksen tasolle.

Rinteen uusimman avauksen takana on ex-kansanedustaja Kimmo Kiljusen (sd.) ajama eläkekapina. SDP:n äänestäjissä on paljon ikäihmisiä, joiden työeläkkeet ovat vaatimattomia, ja heitä Rinne nyt kosiskelee.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .