Kolumni: Onnenmyyrä olikin ihan vaan tavallinen pulliainen

Sinisen salamani tuulilasi alkoi käydä niin naarmuiseksi, että pimeällä ja sateella näkyvyys oli jo heikohko. Mitään kunnon halkeamia siinä ei ollut, mutta sellaista kauttaaltaan kulumista.

Vein auton tuulilasinvaihtoon ja sain täyskaskon ansiosta työstä sievoisen alennuksen. Jaksoin iloita tästä hetken, kunnes mieheni kertoi kuinka kauan olen maksanut ylimitoitettua vakuutusta autostani. Turhaa maksua on kertynyt kuulemma vuosittain vähintäänkin sen tuulilasialennuksen verran.

Nyt tavoitteena on pistää vakuutus uusiksi ja laskea vakuutustasoa vuosimallin 2008 autoon sopivammaksi. Tämä tavoite on ollut työn alla nyt jo viisi viikkoa, mutta vielä ei ole löytynyt sopivaa hetkeä jolloin tarttua härkää sarvista.

Mutta siis. Olin varsin tyytyväinen uuteen tuulilasiin ja esittelin sitä kaupungin kaikilla parkkipaikoilla. Kun viisi viikkoa oli kulunut, tajusin vihdoin kuin salaman iskusta, että mobiiliparkkeerauksen mahdollistava EasyPark-tarra jäi vanhaan tuulilasiin. Hämmästykseni oli valtava. Löin kättä yhteen, taputtelin itseäni selästä, huusin ”jippikajeeta” ja harkitsin ässäarvan ostoa. Onhan se nyt nimittäin ihan todella outoa, että olen yli kuukauden päivät parkkeerannut autoani sinne tänne saamatta yhtään parkkisakkoa. Yhtenäkin päivänä Hyundaini jökötti kaupungin keskustassa neljä tuntia putkeen.

Ehdin paukutella onnenmyyrä henkseleitäni usealle ihmiselle. Sitten jokin alitajunnassani laittoi minut miettimään, että miten tämä oikeasti on mahdollista. Olen saanut elämässäni kahdesti parkkisakot ja aina ne ovat tulleet ihan vain hetkellisestä laiminlyönnistä. Aloin epäillä onko onnella kuitenkaan mitään tekemistä sen kanssa, että parkkipirkot ja -penat ovat kiertämään autoni kaukaa.

Pikku googletuksella selvisi, että tuuletukseni oli turhaa. EasyParkin tuulilasitarrat siirtyivät historiaan valtaosassa Suomea jo vuoden 2017 alkupuolella. Esimerkiksi Jyväskylässä pysäköinninvalvojat siis skannaavat ajoneuvojen rekisterikilvet ja saavat siten reaaliaikaisen tiedon maksutilanteesta. Moottoripyöräilijät ovat tarrattomuudesta erityisen kiitollisia. Näyttihän se parkkitarra nimittäin aika tyhmältä prätkän kyljessä.

Tarrattomuus on tietysti hieno asia, mutta en voi väittää, etten olisi pikkuisen pettynyt.

Onnellisten tähtien alla syntymisen sijaan olenkin tullut maailmaan ihan normi-taivaan alla.

Sitä vielä ihmettelen, miten moinen tarrattomuus on voinut ikinä mennä läpi ja kuka asiaa on oikein ajanut. Pysäköinninvalvojille jok’ikisen auton skannaamisen luulisi tuovan tolkuttomasti lisätyötä ja EasyParkilta tarrattomuus vie tuulilasimainoksen pois.

Mietin, että voiko olla niin, että joskus näistä asioista päätetään ihan vain autoilijan etua silmällä pitäen. Kuulostaa uskomattomalta ja epätodennäköiseltä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .