Kolumni: Rohkea aluekehittäjä saa paikan Kortepohjasta

Alueelle tulee saada uudenlaisia palveluita ja yrityksiä, jotka rakentavat Kortepohjasta viihtyisän, modernin ja toimivan palvelukokonaisuuden, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Aapeli Tourunen kirjoittaa.

Jyväskylässä on alue, jonka perusluonne muuttui lähtemättömästi viime yönä. Tietyllä tavalla voisi sanoa, että tuo luonne palasi juurilleen. Se, mikä tämä alue on, selviää lyhyen tarinan myötä.

Vuonna 2013 olin mökillämme Konnevedellä, kun sähköpostiini kilahti viesti mahdollisesta asunnosta Jyväskylässä. Olin vasta saanut opiskelupaikan, ja luonnollisesti olin erittäin tyytyväinen oikein mukavalta näyttävään asuntoon. Otin heti asunnon vastaan. 

Vain muutama viikko tämän jälkeen olin aurinkoisessa Jyväskylässä muuttokuorman kanssa. Asunto itsessään oli hyvin tyypillinen opiskelijan solukämppä – 12 neliötä per asukas. Kun pöly laskeutui, aloin pian nähdä uuden asuinalueeni valoisat puolet: alue oli nuorekasta ja palvelut sekä luonto erittäin lähellä. Olin hyvin tyytyväinen ensiasuntooni Kortepohjassa.

 

Pian kuitenkin selvisi, että Kortepohja oli nähnyt opiskelijan kannalta kirkkaampiakin päiviä. Erityisen lämmöllä muisteltiin Ylioppilaskylän sydäntä, Rentukka-ravintolaa, jonne perimätiedon mukaan oli kymmenien metrien jonot viikonloppuisin ja johon tulvi bussilasteittain varusmiehiä kauempaakin.

Nuorten biletyskulttuurin hiipuessa ajatus 80-luvun Rentukasta hymyilyttää, sillä nykyään opiskelijoiden tarpeet ovat aivan toisenlaisia.

Vuonna 2018 opiskelijoiden tarpeet koskevat hyvinvointia ja tukea opinnoista suoriutumiseen.

Aikataulu opinnoista suoriutumiseen on puristettu tiukaksi ja samalla pitäisi vielä ehtiä hankkia työkokemusta omalta alalta. Onkin ilo seurata, kun Kortepohjassa aukeaa tänään lounasravintola, kuntosali ja opiskelutiloja – kaikki saman katon alle Rentukkaan. En voisi kuvitellakaan parempaa tarkoitusta tilalle, joka palvelee kaikkia alueen yli 2 000 opiskelijaa sekä muita käyttäjiä.

 

Uudistetun Rentukan aukeaminen Ylioppilaskylän keskelle on suuri merkkipaalu alueen opiskelijoille. Samalla se voidaan nähdä vauhtia antavana voimana koko alueen kehittämiselle, jota parhaillaan pohditaan useiden eri pöytien äärellä.

Koko alueen yhteisenä tavoitteena on luoda paremmat puitteet tapahtumille, palveluille, virkistäytymiselle sekä oppimiselle. Kaikki nämä ovat asioita, jotka sopivat luonnollisesti Kortepohjan ominaispiirteisiin.

Mikäli näiden pöytien äärellä uskalletaan olla riittävän rohkeita, voi tulevaisuuden Kortepohja näyttää hyvin erilaiselta kuin tänä päivänä. Luonto, nuorekkuus ja monet erityispiirteet on varmasti syytä säilyttää, mutta samalla alueelle tulee saada uudenlaisia palveluita ja yrityksiä, jotka rakentavat Kortepohjasta viihtyisän, modernin ja toimivan palvelukokonaisuuden.

Voisiko alueelle syntyä moderneja yhteiskäyttötiloja, joita koko yhteisö voisi hyödyntää? Entä millaista yritystoimintaa opiskelijoiden ja lapsiperheiden asuttamalle alueelle voisi nousta?

Vastaukset näihin kysymyksiin vaativat aikaa ja ennakkoluulottomia ratkaisuja. Varmaa kuitenkin on, että jo kymmenen vuoden kuluttua muuttokuorman kanssa alueelle saapuvat opiskelijat purkavat laatikkonsa varsin erilaisessa Kortepohjassa. Entistä paremmassa sellaisessa, siitä olen varma.

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Posti ei ole saanut uusia yhteydenottoja tietosuojaongelmien vuoksi

Jyväskyläläisnainen järkyttyi häikäilemättömästä varkaudesta keskellä kirkasta päivää – "hirveän iso mies" hyppäsi rattiin ja vei auton nenän edestä

Unkarista tuotiin Helsinkiin lähes puoli miljoonaa Rivotril-pilleriä auton rakenteisiin piilotettuna, neljä tuomittiin vuosiksi vankilaan

KORJAUS: Pitkän linjan ammattirikollinen tuoreen kirjan mukaan: Ehdotin syyttäjän ampumista rynnäkkökiväärillä aamutelevision suoraan lähetykseen

Vedenkäytön säännöstely Petäjävedellä jatkuu viikkoja – Uimalan puusauna kuntalaisten käytettävissä päivittäin

Turhia kilpailukieltosopimuksia pyritään karsimaan kolmikantaisesti

Mies löytyi hukkuneena Lutakon satamasta Jyväskylästä maanantaina

Kuopion kouluhyökkäystä tutkitaan myös valmistelurikoksena, haavoittuneista sairaalassa enää yksi

Maisa Torppa vahvistaa eron Jari-Matti Latvalasta Instagram-tilillään – "Olemme yhdessä pariskuntana liian kiinnostavia, jotta saisimme elää tavallista rauhallista arkea"

Syyttäjä: Turun ammattikorkeakoulun työntekijä teki haamukatsastuksia autoihin, joita ei ollut edes nähnyt

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.