Kolumni: Verinen tarina eli kuinka potilas valitsi väärän kyydin

"Verilammikon kasvaessa kuuntelin automaattia 7 minuuttia", kirjoittaa Pertti Perämäki.

Oletko yrittänyt hoitaa viranomais-, pankki- tai vakuutusasiaa puhelimitse?

Rahastava kaava on tuttu. Automaatti vastaa ja saattaa kertoa puhelun äänittämisestä palvelun laadun varmistamiseksi.

Sitten tulee ensimmäinen kehotus valita numerolla oikea palvelu, sitten automaatti muistuttaa, että tämän voit helposti hoitaa netissä ja antaa uuden valinnan, jossa päästään jo neuvojalle. Sen jälkeen automaatti kertoo, että kaikki asiakaspalvelijat ovat varattuja, mutta palvelemme teistä mahdollisimman pian.

Panhuilun vinkuessa puhelinlaskusi kasvaa merkittävää vauhtia.

Nyt varoituksen sana: tämä tarina on verinen.

Maakunnan terveysasemien ja keskussairaalan päivystyksiä on rukattu uusiksi jo pitempään. Sattui muutama vuosi sitten, että putosin auton kesärenkaan kanssa vintin luukulta runsaat pari metriä pää edellä betonilaatoille. Pamaus kuului naapurustoon, raajani toimivat, näkö pelasi ja päässä humisi. Muistin sotun sekä puhelinnumeroni, ja kotilääkärinä uskoin selvinneeni ilman aivotärähdystä, mutta verta tuli kuin päähän taklatusta jääkiekkoilijasta.

Oli lauantainen aamupäivä, olin yksin kotona ja tiesin, että Petäjävedellä ei ole päivystystä – siis joko Keuruu tai keskussairaala. Hetken pähkäiltyäni pää humisten näppäilin 118 ja pyysin yhdistämään keskussairaalan päivystykseen. 12 minuuttia automaatti hoki, että palvelemme teitä mahdollisimman pian. Verilammikko laajeni, ja lopulta puhelu palasi takaisin numeropalveluun.

Pyysin nyt yhdistämään Keuruulle, ja verilammikon kasvaessa kuuntelin automaattia 7 minuuttia. Eihän sitä turhaan ihmistä langalla pidetä, ja puheluun vastasikin kiireisen kuuloinen sairaanhoitaja.

– Perämäen Pertti täältä Petäjävedeltä päivää.

– Päivää.

– Minulla on otsassa ompelemista vaativa haava. Kuuluuko minun tulla sinne Keuruulle vai mennä keskussairaalaan paikattavaksi?

– Tänne Keuruulle. Tule suoraan ilmoittautumisluukulle, niin desinfioidaan se haava heti ja kerron asiasta jo valmiiksi lääkärillekin, sairaanhoitaja sanoi ja taustalla joku valitti jotakin puhelimella soittavan etuilusta.

– Nähdään kohta, sanoi luterilaisesti vähättelevä tampio potilas puhelun päätteeksi.

Suihkutin veret pois laatoilta, etteivät omaiset säikähtäisi, vaihdoin puhtaan paidan, poimin Bob Dylanin varhaisia levytyksiä sisältävän CD:n matkamusaksi, ja ajoin kohti Keuruuta. Neljännen biisin aikana toisen silmän näkökenttä pieneni silmäkulman turvotuksen takia. Pääni huminasta nousi ajatus, että olisiko pitänyt ottaa taksi.

– Tulitko ambulanssilla vai taksilla, tiedusteli sairaanhoitaja, kun saavuin ilmoittautumisluukulle.

Kerroin ajaneeni omalla autolla. Olimme sen jälkeen molemmat yhtä kalpeita. Luterilainen vähän sokissa oleva vähättelijä ja kiireinen puhelinpäivystäjä ovat vaarallinen pari. Jos olisin suoraan kertonut pudonneeni betoniin korkealta, olisivat sairaanhoitajan ohjeet olleet taatusti ihan muuta. En viitsinyt siteerata hoitajalle aamuni ainutta oikea valintaa eli Dylania: Don´t think twice, it´s allright.

Hoitopolku ei siis mennyt nappiin. Vastaisuuden varalle:

Jos putoat runsaat pari metriä betonille, soita 112!

Kerro huolella, mitä pystyt, ja anna ammattilaisten hoitaa loput!

Sovella näitä ohjeita myös muissa vakavissa turmissa!

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Autoilija törmäsi "ilmeisesti epähuomiossa" metsätyökoneeseen keskiviikkoaamuna Jämsässä

Joulujuhlista nousi kohu, mutta jyväskyläläinen koulu päättää lukukauden kirkossa kuten ennenkin: ”Ei yhtään negatiivista palautetta”

Tukes testasi tatuointi- ja kestopigmenttivärejä, lähes puolesta löytyi terveydelle haitallisia aineita – katso lista vaarallisista tuotteista

Lumen kaatama puu aiheutti auto-onnettomuuden keskiviikkoaamuna Laukaassa

Tukes: Lähes puolessa testatuista tatuointi- ja kestopigmenttiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita

Miksi Kuopion pyörähanke oli menestys, mutta Jyväskylän ei? Nyt täällä harkitaan, käynnistetäänkö projekti uudelleen

Asiantuntija ei kannata lentoveroa – hän kertoo paremman ratkaisun, joka toisi mukanaan tuplahyödyn

Yön uutiskooste: Suomen haaveet sähköautotehtaasta nurin – Teslan suurtehdas nousee Berliiniin

Sähköautojen latausmahdollisuuksia lisäävä lakiluonnos saa kovaa kritiikkiä lausunnonantajilta – "Latauspisteiden ylimitoitettu rakentaminen ei lisää sähköautojen määrää Suomessa"

Erikoislääkäreitä on niin vähän, ettei määrä riitä kaikilla aloilla edes eläköitymisten kattamiseen – "Aloista huolestuttaa eniten fysiatria"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.