Kolumni: Yle Puhe on jästipäiden käsissä

"Musiikin lisääminen ja kanavan profilointi nuorekkaammaksi ärsyttivät minua", kirjoittaa Heikki Kärki kolumnissaan.

Median saamaan suoraan yleisöpalautteeseen kannattaa yleensä suhtautua varauksella.

Sillä, miellyttääkö juttu tai ohjelma yhtä ihmistä, ei välttämättä ole paljoakaan tekemistä sen kanssa, onko juttu ollut onnistunut. Makuja ja mielipiteitä on monia, eikä yleisö ymmärrä juttuprosesseja. Kerran uutistani liikenneonnettomuudesta haukuttiin siksi, että siinä ei käsitelty rakentamisen huonoa laatua.

Kun sama palaute alkaa toistua, tilanne muuttuu. Lopulta pitää olla jästipää, jos kuvittelee, että yksipuolinen palaute ei edustaisi isoa osaa yleisöstä.

Näin näyttää käyneen Yle Puheen uudistuksessa. Musiikin lisääminen ja kanavan profilointi nuorekkaammaksi ärsyttivät minua. Somepalautteiden perusteella en ole yksin, vaan kanava on saanut satoja täsmälleen samanlaisia viestejä. Puhetta on totuttu kuuntelemaan sivistävien asiaohjelmien takia, kaupallista radiota peesaileva tekorento lätinä kiukuttaa kuulijoita. Musiikkia Puheelle ei tunnu toivoneen kukaan.

Puheen työntekijät ovat puolustaneet uudistusta aktiivisesti. On toisteltu, että uudistusta varten tehtiin paljon tutkimusta. Puhe haluaa tavoittaa enemmän kuulijoita ”focus groupistaan” 30–44-vuotiaista.

Olen 37-vuotias, enkä tiedä kenenkään tuttavani innostuneen uudistuksesta. Moni on sanonut siirtyvänsä viimeistään nyt podcastien pariin.

Että terveisiä vaan Yle Puheelle. Pystyttekö osoittamaan tilastoilla, että uudistus on onnistunut? Vai vielä parempaa, pystyttekö korjaamaan virheenne?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Vesalan leirikeskuksen päärakennus pois käytöstä – syynä sisäilmaongelmat

Marjojen tuonti Venäjältä saattaa loppua tähän syksyyn – matkustajatuonnin kiloleikkuri tulee voimaan jo syyskuun alussa

Tutkija: Helsingissä vieraillut Vladimir Putin lähetti tuttuja viestejä Euroopalle ja Yhdysvalloille

Keskisuomalaisessa päihdekuntoutusyksikössä erikoinen riita: Kokemusasiantuntijan väitetään pukeutuneen moottoripyöräkerhon tunnuksiin, puhuneen raajojen sahaamisesta ja uhkailleen väkivallalla

Venäläismedia kysyi presidenteiltä Yhdysvaltojen ohjuksista ja Itämeren kaasuputkesta

Uutisanalyysi: Suomen asema idän ja lännen välissä korostui jälleen

Tampereen sunnuntaisesta ampumisesta epäilty vangittiin – 20-vuotiasta epäillään tapon yrityksestä

Laukaan villiintyneiden nautojen omistaja: “Eläintenpitokielto oli kova paikka” – Tilalta löytyi keväällä kolme kuollutta lehmää

Vladimir Putin Moskovan mielenosoituksista: Venäjä kunnioittaa ihmisoikeuksia – tapaamisessa Sauli Niinistön kanssa esille nousivat myös jätehuolto ja ilmastoasiat

Laukaan nautalauma on yhä karkuteillä – "Ne ovat lähteneet syviin metsiin piiloon"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.