Komissio ehdottaa EU-maille 50 000 pakolaisen ohjelmaa

Suomi on jo vastannut komissiolle ottavansa ohjelman kautta 750 pakolaista vuodessa eli vuotuisen pakolaiskiintiön verran.

EU-komissio on antanut ehdotuksensa lähivuosien pakolaisohjelmaksi. Komissio ehdottaa, että jäsenmaat ottaisivat ainakin 50 000 kansainvälisen suojelun tarpeessa olevaa ihmistä kahden seuraavan vuoden aikana.

Tavoite on kunnianhimoinen, sillä ehdotus on aiempaa suurempi. EU-maat ovat vastaanottaneet ohjelmassa heinäkuun 2015 jälkeen 23 000 pakolaista, kun mukaan lasketaan myös Turkin kanssa tehty sopimus.

Suomi on jo vastannut komissiolle ottavansa ohjelman kautta 750 pakolaista vuodessa eli vuotuisen pakolaiskiintiön verran.

Ottamalla hädässä olevia ihmisiä suoraan lähtömaista EU pyrkii hallitsemaan maahanmuuttoa. Tavoitteena on luoda turvallisia reittejä Eurooppaan, jotta salakuljettajien pyörittämä laiton maahanmuutto saataisiin kuriin.

– Ihmisten, jotka ovat kansainvälisen avun tarpeessa, ei pitäisi joutua riskeeraamaan elämäänsä tai joutua turvaamaan salakuljettajiin, maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulos vetosi.

Komissio toivoo, että jäsenmaat ottaisivat pakolaisia varsinkin Pohjois-Afrikasta ja Afrikan sarvesta, erityisesti Libyasta, Egyptistä, Nigeristä, Sudanista, Tshadista ja Etiopiasta. Pakolaisia otetaan vastakin myös Turkista ja Lähi-idästä.

Komissio rohkaisee jäsenmaita rahallisella korvauksella. Ohjelmaa on varattu 500 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.