Komissio haluaa Nord Stream 2:n hyppysiinsä  

Odotettu esitys etenee jäsenmaiden pureksittavaksi.

EU-komissio esittää muutoksia kaasudirektiiviin, jotta Venäjältä Saksaan kulkeva Nord Stream 2 -kaasuputkihanke saataisiin kokonaan EU-lainsäädännön piiriin.

Lakimuutoksella komissio pyrkii ottamaan itselleen roolin kaasuputkihankkeessa, jota se pitää EU:n energiatavoitteiden vastaisena. EU pyrkii vähentämään energiariippuvuuttaan muutamista toimittajista.

Tarkoituksena ei olisi komission mukaan estää toisen kaasuputken rakentamista, mutta kielteistä kantaa ei peitellä: Näin mittavan kaasuväylän rakentamiselle ei ole tarvetta. Kaasun liikkumista on jo vahvistettu Puolan ja Liettuan välillä ja Balticconnectorilla, jota ollaan rakentamassa Suomen ja Viron välille. Kaasu halutaan saada kulkemaan myös Norjasta Tanskan kautta Puolaan. Lisäksi Venäjältä Ukrainan kautta kulkevaa reittiä halutaan pitää yllä.

Komissio antoi keskiviikkona odotetun esityksen, jota sovellettaisiin olemassa oleviin ja uusiin putkiin, jotka kulkevat EU:n alueelle kolmansista maista. Tarkoituksena on ulottaa EU-lainsäädäntö kaikilta osin meren pohjassa kulkevaan Nord Streamin putkiosuuteen.

Eurooppa on riippuvainen tuontikaasusta, minkä takia kaasuputkien käytön on oltava komission mukaan mahdollisimman läpinäkyvää ja kilpailtua. Lakimuutoksella yritetään varmistaa, että eri toimijoita, kuten kaasunjakelijoita Euroopassa kohdellaan tasapuolisesti.

EU haluaisi yhä neuvotella jäsenmaiden puolesta

Komissio on pyytänyt EU-mailta myös mandaattia, jotta se pääsisi suoraan neuvottelemaan putken käytöstä.

Yhteen putkeen rajattu pyyntö törmäsi kuitenkin oikeudellisiin ongelmiin, jotka yritetään nyt välttää muuttamalla koko kaasudirektiiviä.

– Ehdotus koskisi tietojemme mukaan samoin periaattein kaikkia EU:hun tulevia putkiyhteyksiä ja sikäli voisi olettaa, että se on vähemmän riitaa aiheuttava EU-maiden välillä, arvioi työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston osastopäällikkö Riku Huttunen.

Komissio kertoi keskiviikkona, että se pitää pöydällä myös pyyntönsä päästä neuvottelemaan suoraan Venäjän kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.