Komission uusi puheenjohtaja von der Leyen on kohuissa keitetty poliitikko ja Merkelin luottonainen

EU-komission uudeksi puheenjohtajaksi nouseva saksalainen Ursula von der Leyen on pitkäaikainen ministeri, joka tunnetaan liittokansleri Angela Merkelin läheisenä liittolaisena.

Nykyisessä tehtävässään Saksan puolustusministerinä von der Leyen on toiminut vuodesta 2013.

Von der Leyen joutui kohun silmään vuonna 2015, kun hänen väitöskirjansa paljastui osittain plagiaatiksi. Hän ei kuitenkaan menettänyt lääketieteen tohtorin titteliään.

Puolustusministerin virassa von der Leyen on ollut tutkinnan kohteena liiallisesta rahankäytöstä tietotekniikkakonsulttien hankinnassa. Hän myönsi ministeriön menetelleen virheellisesti satojen miljoonien arvoisten sopimusten kanssa. Von der Leyenin väitettiin myös suosineen sukulaistaan nimityksessä, minkä hän kiisti.

Ministerinä Merkelin kanslerikauden ajan

Ennen puolustusministerin tehtävää von der Leyen ehti hoitaa työ- ja sosiaaliministerin sekä perheministerin tehtäviä. Von der Leyen on kuulunut Saksan hallitukseen vuodesta 2005 lähtien eli ainoana ministerinä Merkelin koko kanslerikauden ajan.

Hän edustaa Merkelin tavoin kristillisdemokraatteja.

60-vuotias von der Leyen on seitsemän lapsen äiti, joka puhuu sujuvaa ranskaa ja englantia. EU-instituutioiden kotipaikka Bryssel on von der Leyenille tuttu jo entuudestaan, sillä hän syntyi ja vietti lapsuusvuotensa Belgian pääkaupungissa, missä hänen isänsä työskenteli korkeana virkamiehenä Euroopan talousyhteisön (ETY) palveluksessa.

Von der Leyenin nykyinen kotikaupunki on Pohjois-Saksan Hannover.

Aiemmin von der Leyenin nimi oli usein esillä spekulaatioissa Saksan tulevasta liittokanslerista, mutta enää viime vuosina hän ei ole kuulunut kärkinimien joukkoon Merkelin seuraajaksi. Sen sijaan häntä oli veikkailtu sotilasliitto Naton uudeksi pääsihteeriksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.