Kommentti: Avoimuus on tarpeen – Jämsän säästöselvitys valmistui jo, mutta miksi sen julkaisu viipyy?

Jämsän tilaama säästöselvitys valmistui viime viikon maanantaina, mutta julkisuuteen se saadaan vasta keskiviikkona 7. marraskuuta. Miksi ihmeessä?

Jämsän virkamiehet ja päättäjät ovat perustelleet ratkaisua toisaalta yhteistoimintalailla, toisaalta sillä, että kyseessä on kaupunginhallituksen tilaama selvitys, jota hallituksen pitää itse käsitellä ensin.

Selvitystä käsitellään siis ensin parin viikon ajan salaisena, mutta silti suhteellisen laajoin joukoin. Hallitus sai tiedon selvityksestä tuoreeltaan iltakoulussa 22. lokakuuta.

Iltakouluun kutsuttiin myös hallituksen varajäsenet, valtuuston puheenjohtajista, valtuustoryhmien puheenjohtajat, lautakuntien puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat, liikelaitosten johtokuntien puheenjohtajat, kaupungin tulevaisuustyöryhmä, konsernin yhtiöiden hallitusten puheenjohtajat ja toimitusjohtajat, pääluottamusmiehet, kaupungin johtoryhmä ja yhteistyötoimikunnan jäsenet. Lisäksi valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat voineet jakaa selvitystä omalle valtuustoryhmälleen.

Yhteistyötoimikunta kokoontuu keskiviikkona 7. marraskuuta kello 9. Selvitys on samaan aikaan kaupungin sisäisessä verkossa henkilöstön luettavana.

Vasta sen jälkeen, iltapäivällä, asiakirja on julkinen.

Poliittista keskustelua on saatu käydä toivotussa rauhassa, suljettujen ovien takana. Julkisuuden kannalta käsittelyjärjestys on kyseenalainen. Miksi kaupunkilaiskeskustelu olisi ollut uhka?

Silti virkamiehet ja päättäjät pyrkivät linjauksellaan hyvään: kaupunkilaisia ei haluta säikytellä etukäteen asioilla, jotka eivät tule toteutumaan. Selvitysmies Petri Härkösen tekemä säästöselvitys päästetään julki yhtä aikaa, kuin kaupunginjohtaja I lkka Salmisen esitys. Samaan aikaan kuullaan siis mitä selvitysmies esitti ja mihin kaupungissa voitaisiin olla valmiita.

Kaupunginhallitus käsittelee säästöjä jo maanantaina 12. marraskuuta. Päätöksillä on kiire, koska niiden on synnyttävät ennen päätöksiä ensi vuoden talousarviota.

Vaikenemisella saatetaan menetetään se, mitä ulkopuolisella selvittäjällä oli määrä voittaa. Selvittäjän piti tuoda säästökeskusteluun ulkopuolinen ääni ja laskea, mitä talouskurimuksen taittaminen todella vaatii.

Jos Jämsässä olisi haluttu herätellä todellista säästökeskustelua, olisi pitänyt järjestää kuntalaistilaisuus, jossa Härkönen itse olisi esitellyt ja perustellut kantansa sekä vastannut kysymyksiin.

Nyt Härkönen ei ole paikalla Jämsässä kertomassa itse selvityksestään missään vaiheessa. Siinä on hyvät ja huonot puolensa. Suurin vaara on, ettei vaikeita ratkaisuja uskalleta vieläkään tehdä: asioita soudetaan, huovataan ja lopulta lykätään.

Julkisuutta olisi kaivattu myös prosessin aiemmissa vaiheissa: epäselvää on yhä esimerkiksi se, millaisen ohjeistuksen selvitysmies sai ja keneltä? Päättäjät itsekin ovat syksyn mittaan olleet eri linjoilla esimerkiksi siitä, kuuluuko kouluverkko rakenneselvitykseen vai ei.

Säästöselvitys voi parhaimmillaan aloittaa raskaan mutta raikkaan ravistelun kohti uudenlaista Jämsää. Se Jämsä ei olisi välttämättä yhtään huonompi kuin nykyinen. Se voisi olla jopa parempi. Kaupungilla on täydet mahdollisuudet menestykseen, mutta uutta vetovoimaa ei voi syntyä ennen kuin peruslinjat ovat selvillä.

Jämsä hyväksyi viime vuonna uuden strategian, jonka mukaan kaupungin arvoja ovat yhteistyökykyisyys, palveluhenkisyys ja avoimuus.

Strategia on pelkkää paperia ellei sitä eletä todeksi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .