Kommentti: Facebookissa kehotettiin noutamaan kiviä omaan pihaan Äänekosken satamasta – mutta eikös se ole varastamista?

Muistan ikuisesti vastauksen, kun henkilö a kysyi jossain äänekoskelaisessa some-ryhmässä, mistä hän voisi hankkia pienen määrän kiviä pihaansa. Henkilö b:n vastaus kuului: ”Hae Äänekosken satamasta, siellähän niitä on.”

Muistan myös epäuskon tunteeni. Moraali-Mirkkuuteni pingahti alle sekunnissa kattoon saakka.

Nehän ovat meidän kaikkien kaupunkilaisten kiviä, eivät yksin kenenkään puutarhaan tarkoitettu. Kaupunki on nimittäin pengertänyt rannat kieltämättä kauniilla, varsin tasaisen kokoisilla kivillä, joille löytäisin itsekin helposti käyttökohteen pihassani.

Kivien kelkkominen kotiin olisi kuitenkin minun silmissäni varastamista.

 

Samoin ajattelen kesäkukista ja muistakin kaupungin istutuksista, puistojen keinuista ja penkeistä. Ne eivät ole yksin minun, vaan kaikkien kaupunkilaisten. Ilman niitä kaupungin yleisilme olisi merkittävästi värittömämpi.

Sanokaa sitä vaikka tiukkapipoisuudeksi, mutta pahoitin tosissani mieleni, kun kerran kesällä kaupungin istutusruukkuja oli kaadettu Kauppakadulla ja toisen kerran kukkia oli varastettu Hiskin sillan kaiteelta. Kehtaavatkin.

Näin ollen jos mieheni jostain syystä menisi baariin ja toisi minulle katumuskimpun kaupungin laareista, kylmä kausi kestäisi takuulla pitkään. Saattaisin myös pakottaa siippani istuttamaan uudet kukat riipimiensä tilalle. Onneksi en näe mitään tällaista tapahtuvaksi, joten voin maalailla tapahtumankulkua rauhassa mieleni maisemiin ilman, että minun täytyy toteuttaa uhoani.

Vielä röyhkeämmäksi homma menee, kun kukkia varastetaan haudoilta ja ihmisten kotipihoilta. Niitäkin juttuja kun on saanut tänä kesänä lukea turhan monta.

 

 

Oma lukunsa on roskaaminen. Jämsän kaupunginpuutarhuri Raisa Heino on laskeskellut, että Jämsässä kului yhtenä vuonna pelkästään roskien keräämiseen ja ilkivaltajälkien siivoamiseen yli 10 000 euroa. Lisäkustannuksia kertyy, kun leikkivälineitä ja penkkejä rikotaan.

Esimerkiksi Jämsän pump­trackilla olevat, kappalehinnaltaan liki tonnin arvoiset metallipenkit väännettiin etulaidasta ensimmäisinä päivinä asennuksen jälkeen.

Ei ihme, että Heinoa pistää vihaksi. Hän ei ole tunteidensa kanssa yksin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .