Kommentti: Hallitustunnustelija arvioi puolueiden hallituskiimaan kiihkeyden

Hallituksen pääsyn portinvartijana toimii hallitustunnustelija eli tuleva pääministeri. Hän ratkaisee kysymyksillään, kenet hän haluaa kaverikseen hallitukseen.

– Sitä vartenhan niitä kysymyksiä tehdään, sanoo keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula.

Hallitusneuvotteluissa mukana ollut kansanedustaja Ville Niinistö (vihr.) korostaa niin ikään tunnustelijan merkitystä.

– Toivon, kuka hän sitten onkaan, että kyettäisiin hakemaan rakentavaa enemmistöä eikä selkävoittoa eikä asemoida puolueiden välistä nollasummapeliä, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan tunnustelija punnitsee vaalitulosta. Hävinneet puolueet joutuvat miettimään, missä on se kipuraja, millä tuloksella voi mennä hallitukseen. Lähtevätkö puolueet hallitukseen vai hakemaan vauhtia oppositiosta.

Myös SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero korostaa tunnustelijan kysymysten ja niihin saatujen vastausten merkitystä. Ne ratkaisevat, mitkä puolueet lähtevät rakentamaan hallitusohjelmaa.

– Jos sellaisen haluaa tehdä, mutta en tiedä, onko mitään järkeä pudottaa lähtökohtaisesti jotain puoluetta pois, mutta niissä ne erot näkyvät, Paatero vastaa kysymykseen, voiko tunnustelija kysymyksillään sulkea jonkun puolueen hallitusneuvottelujen ulkopuolelle.

Eduskunnan jättävä Timo Kalli (kesk.) arvioi valtiopäivien viimeisenä istuntopäivänä, että hallitusneuvotteluista tulee vaikeat. Kahdella isolla puolueella ei ole enää riittävää enemmistöä, joten kaikkien hallitukseen mielivien puolueiden on annettava periksi.

Puolueiden vaalikiima vaihtuu vaalien jälkeen hallituskiimaksi, joten periksi antajia löytynee. Kansanedustajat haluavat vaikuttaa ja vaikuttamisen paikka on hallituksessa.

Vaikka puolue olisi hävinnyt vaaleissa, Arkadianmäelle nousseet kansanedustajat kokevat itsensä voittajiksi. Kansanedustajien hallituskiima on suurempi kuin puolueen kenttäväen, sillä harva kansanedustaja haluaa istua oppositiossa neljää vuotta.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .