Kommentti: Rasisminvastustajat järjestivät hyvin suomalaisen mielenosoituksen

Jyväskylässä järjestettiin keskiviikkona rasismin- ja fasisminvastainen mielenosoitus, joka aiheutti etukäteen poikkeuksellisen paljon porua. Järjestäjätaho ei kertonut nimiään tai avannut mahdollisia poliittisia taustojaan julkisesti, mikä johti ihmettelyyn, arvailuihin ja villeihinkin spekulaatioihin.

Helsingin Meillä on unelma -jättimielenosoituksen järjestäjät irtisanoutuivat julkisesti Jyväskylän tapahtumasta, minkä vuoksi Jyväskylän marssin samankaltainen nimi muutettiin hieman erilaiseksi.

Joku pelkäsi, että väkivaltaiseen yhteenottoon valmistautuvat anarkistit houkuttelevat Jyväskylän marssille pahaa aavistamattomia lapsiperheitä mustien lippujen alle. Jopa poliisi kommentoi julkisesti, ettei ehkä ottaisi omia lapsiaan marssille.

Osa ennakkoarvostelusta oli aiheellista, osa pelkkää tapahtuman häirintää.

Pieni farssi syntyi siitäkin, kun järjestäjien ilmoitus mielenosoituksesta myöhästyi. Loppuvaiheessa järjestäjät valittivat, ettei poliisi vastaa, vaikka he yrittävät tehdä ilmoituksen. Sellaisen voi tehdä myös sähköisellä lomakkeella, mutta lopulta muutama ihminen marssi henkilökohtaisesti Jyväskylän poliisiasemalle, ja asia hoitui.

Ja mitä tapahtui?

Reilusti tuhatpäinen letka marssi rauhallisesti noin tunnin ajan kiertäen Jyväskylän ydinkeskustan. Mukana oli ihmisiä eläkeikäisistä sylivauvoihin enemmistön painottuessa nuoriin aikuisiin.

Marssijat huutelivat rasismin- ja fasisminvastaisia iskulauseita laiskahkosti, eikä yhdestä megafonista ollut kunnolla kansanvillitsijäksi, varsinkin kun senkin ääni vielä pätki.

Jostain kuului hetkittäin rummutusta, mutta kovin meteli lähti rytmikkäästä käsientaputuksesta, kunhan rytmi muutettiin enemmistölle kyllin helpoksi. Ihmiset juttelivat vapautuneesti, ja heillä oli hauskaa.

Joukossa näytti marssivan myös vasemmistoanarkisteja ja yhtä lailla vaikkapa uskonnollista vakaumustaan tunnustavia. Yhtään mustaa lippua ei liehunut. Sen sijaan letkan yllä heilui muun muassa Suomen lippu. Kylteissä ja banderolleissa toivotettiin fasismille matkaa roskakoriin, julistettiin yhteenkuuluvuutta ja murskattiin rasismia.

Mielenosoitus oli sanalla sanoen hyvin suomalainen: aika hiljainen ja vähän vaatimaton. Mutta ainakin Jyväskylän mittapuulla se oli harvinaisen iso. Ihmiset halusivat ilmaista tukensa tärkeäksi kokemalleen asialle ja näyttivät, miten se tehdään rauhallisesti.

Kukkia, ei nyrkkejä

Uusnatsit järjestivät lauantaina Jyväskylän keskustassa noin 40 hengen mielenosoituksen, joka johti useiden ihmisten pahoinpitelyyn. Poliisi otti paikalta kiinni yli 30 ihmistä, joista seitsemän on tällä hetkellä vangittuna. Heitä epäillään muun muassa väkivaltaisesta mellakasta, pahoinpitelystä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Rasismin- ja fasisminvastustajat järjestivät keskiviikkona yli tuhannen hengen vastamielenosoitusmarssin, jonka rauhallisuutta myös poliisi kiitteli. Kulkueessa ei lyöty turpaan vaan jaettiin kukkia. Todistin paikan päällä tasan yhtä poliisitehtävää, kun partio korjasi Kirkkopuistosta talteen vahvasti päihtyneen miehen. Sitä tapahtunee Jyväskylän puistoissa lähes joka kesäilta.

Lauantain kaltaista mielenosoitusta en halua nähdä enää koskaan Jyväskylässä tai muualla Suomessa. Keskiviikon kaltaisia protesteja toivon näkeväni nykyistä useammin. Tai voisi niissä olla jatkossa vähän enemmän ääntä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tältä näytti Jyväskylän mielenosoitus ja satojen metrien ihmisletka – Katso kuvasarja

Jyväskylän mielenilmaus sujui rauhallisesti – pahempaan oli varauduttu