Kommentti: Kesäaika on ihmisen parasta aikaa

"Kesäajasta on valitettu sen nykyhistorian ajan eli vuodesta 1981 lähtien."

Ensimmäisenä pääsiäispäivänä kelloja käännetään taas kesäaikaan eli tunti eteenpäin. Näinä päivinä alkaa jälleen sadattelu ja nettivalitus kesäaikaan siirtymisen tarpeettomuudesta.

Kesäajasta on valitettu sen nykyhistorian ajan eli vuodesta 1981 lähtien, mutta turhaan. Kesäaika on oikeasti ihmisen parasta aikaa.

Kesäajan ansiosta saamme iltoihin yhden valoisan tunnin lisää yli puolen vuoden ajaksi. Se on tunti lisää aikaa harrastaa ja nauttia. Varsinkin alkukeväällä, loppukesästä ja syksyllä valoisa lisätunti iltaan tai illansuuhun on tarpeen. Keväällä ja kesällä varhaisen aamun valoa riittää kuukausien ajan, vaikka illan valoisa lisätunti on aamusta pois.

Tahtomattaan liian aikaisin heräävät voivat kesäaikaan siirryttäessä iloita siitä, että uni jatkuu aamulla tunnin pidempään kuin talviaikaan. Illanvirkut saavat puolestaan nauttia illan valosta.

Virkistää aivoja

Kesäaikaan siirtyminen on tärkeä yhteisöllinen tapahtuma: kerrankin voidaan puhua muustakin vaarattomasta puheenaiheesta kuin säästä. Edes autonrenkaiden vaihtaminen ei tuo samanlaista muutaman päivän keskustelupiikkiä kevääseen – jollei tänä keväänä Nokian Renkaat tuo suurta rengaskeskustelua.

Kesäaikaan siirtyminen virkistää aivoja ja pakottaa meidät käyttämään niitä pikkupulman ratkaisuun. On hauska keskustella siitä, mihin suuntaan kelloja käännetään. Sitten joku muistaa vanhan muistisäännön, että viisareita tai digitaaleja väännetään aina kesään päin sekä kesä- että talviaikaan siirryttäessä.

Kesäaika saa huomaamaan, että yhdelläkin tunnilla on merkitystä elämässä.

Säästöä kertyy

Kesäajalla on myös taloudellinen merkitys. Säästämme ainakin vähän alkukeväällä ja syksyllä, kun valoja ei tarvitse polttaa niin kauan kuin normaaliaikana. Samalla siirtoverkkojen omistaja rikastuu vähemmän meidän suomalaisten rahoilla.

Kesäaika saa meidät myös kiinnittämään huomiota kelloihimme. Jos oma kello tai muu ajannäyttöväline ei tyydytä, silloin hankitaan uusi, ja talous piristyy edes hieman.

Kesäaika saa meidät toimimaan, kun kelloja pitää kääntää. Jos kääntäminen ei suju helposti, opimme tekniikasta uutta ja voimme tarvittaessa perehtyä laitteiden käyttöohjeisiin, jotka muuten ovat jääneet lukematta. Lisäksi voimme kilauttaa kaverille tai kysyä muuten apua tutuilta – ja näin ratkoa ongelmia tai tehdä yhdessä asioita.

Wallinheimo kellojen kääntelystä: "Eihän tässä ole mitään järkeä"

Uusimmat

Kotimaa

Minna Canth -kirjailija Minna Rytisalo veti pääkirjaston Minnansalin ääriään myöten täyteen – vaikuttajan Jyväskylän-vuodet nousevat nyt uuteen arvoon

Kaksikko ryösti kaupan Paraisilla, poliisi nappasi epäillyt koiran avulla

Väitöstutkimus: D-vitamiinin puutos vaikuttaa useiden sairauksien syntyyn – tämän verran suomalainen tarvitsee ravintolisää päivässä

Linja-auto ja aura-auto kolaroivat jäisellä tiellä Loimaalla –  matkustajat selvisivät säikähdyksellä

Turistibussi jumahti jyrkkään ylämäkeen Riihivuorentiellä ja valui päin puita ja sähkölinjoja – yksi loukkaantui

Vuoden Matti on meteorologi Matti Huutonen – Nykänen sai tittelin ensimmäisenä 1983

Viikonloppu lämmin koko maassa, vuoden korkein lämpötila mitattiin Juupajoella – pakkanen häätää kevään tunnun ensi viikolla

Sote-uudistuksen läpimenossa kyse "erittäin ohuesta oljenkorresta"

Hankasalmen Häkärinteillä vakava tapaturma: hyppyristä laskenut mies meni tajuttomaksi, pelastushelikopteri vei Kuopioon

Koko virkakunta viikonlopputöissä, mutta riittääkö aika? Arviot sote-aikataulusta vaihtelevat toiveikkaasta melkein mahdottomaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.