Kommentti: Keskusta sai enemmän kuin lääninsä

Maan suurin puolue keskusta sai tämän hetken tietojen perusteella lopulta todella paljon väännössä, joka kärjistyi jo torstaina pahaksi hallituskriisiksi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) runnoi lopulta viime yönä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon että aluehallinnon uudistuksen pohjalle nykyiset maakuntarajat.

Sote-uudistuksen rungoksi tulee 15 sote-aluetta, mutta nykyiset maakuntarajat väikkyvät kokonaisuuden taustalla. Kaikki 18 maakuntaa muuttuvat itsehallintoalueiksi, mutta kolmen maakunnan sote-asiat hoituvat jonkun isomman maakunnan sote-alueen kautta.

Keskusta sai enemmän kuin lääninsä. Se sai läänityksensä eli aluehallinnon uudistaminen etenee täysin keskustan vaaliman maakuntamallin mukaisesti.

Keskusta sai enemmän kuin lääninsä tarkoittaa, että maakuntatason kannatuksensa kautta vahva puolue on betonoimassa aluehallinnon tehtäviä pienempiin yksiköihin kuin ne ovat koskaan olleet Suomen läänijaossa. Aluehallintoa aletaan keskittää maakuntien kokoisille itsehallintoalueille, joita tulee manner-Suomeen seitsemän enemmän kuin läänejä on ollut Suomessa enimmillään vuonna 1997.

Viisi vuotta voimassa ollut jako aluehallintovirastoihin ja ely-keskuksiin joutuu romukoppaan lähivuosina. Hyvä niin, koska harva suomalainen niiden merkitystä ja aluejakoa edes oppi.

Keskustan johdolla aluehallinnon uudistuksessa ei olla siis palaamassa vanhaan läänijakoon, vaan pilkotaan Suomi vielä pienemmiksi yksiköiksi.

Ihme, jos keskustalaisia maakunnan naisia ja miehiä ei juuri nyt hymyilytä.

No, aivan kaikkia ei varmasti hymyilytä, koska sote-alueiden määrässä keskusta ei sentään saanut selkävoittoa.

Kolme maakuntaa joutuu tyytymään itsehallintoalueen statukseen, jolla lohkeaa vain apupojan rooli sote-Suomessa. Näitä maakuntia ei ole vielä kerrottu julkisesti, mutta kyse on pienimmistä maakunnista, kuten Keski-Pohjanmaasta.

Väkiluvun mukaan yksi kolmesta olisi Kainuu. Sen pudottaminen sote-alueiden kartalta olisi kuitenkin Kainuussa vaikea nieltävä. Kainuun malli on maakuntamallin keskustalainen esikuva ja ikoni. Sen pysyminen 15 sote-alueen joukossa perustellaan todennäköisesti pitkillä etäisyyksillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.