Kommentti: Katualueelle lisättiin yksi liikennemerkki – Kaikki kulkijat ihan pihalla

Jyväskylän uusin pihakatu alkaa siitä, missä kävelykatu Kirkkopuiston kulmalla päättyy, ja jatkuu aina Kauppakadun ja Vaasankadun risteykseen. Pihakadusta kertovat liikennemerkit ovat olleet paikoillaan jo viikon päivät. Mikään ei ole uuden pihakatuosuuden liikenteessä muuttunut.

Keskiviikko, kello 12.30. Jalankulkijat kulkevat visusti jalkakäytävillä. Jos joku uskalikko aikoo ylittää kadun kohdassa, missä ei ole suojatietä, hän katsoo moneen kertaan oikealle ja vasemmalle, ettei vain autoja tule. Autot ajavat samaa vauhtia kuin aina ennenkin, osa entisen rajoituksen mukaista neljääkymppiä, osa vähän kovempaa.

Autoista hämmästyneitä katseita

Vaatii melkoista itsensä voittamista mennä kävelemään keskelle ajorataa – siis entistä ajorataa, nythän se on pihakatua. Sitä tuntee sekä jalkakäytäviltä vilkuilevien jalankulkijoiden että ohi viistävien autoilijoiden hämmästyneet katseet.

Kolmen hengen ryhmä rupattelemassa keskellä pihakatua, eli entisen keskikaistaviivan tuntumassa, pakottaa autoilijat väkisinkin hiljentämään ja koukkaamaan hiukan ajolinjasta. Katseet ovat kummeksuvia, närkästyneitä, joku pudistelee päätään. Mersu viistää niin läheltä lahjetta kuin voi, mielenosoituksellisesti.

Sattumoisin paikalle lipuu poliisipartion maija. Kädenheilautus saa auton pysähtymään.

– Oletteko ajatelleet lisätä valvontaa tässä pihakadulla, kun tuntuvat autoilijat ajavan ihan niin kuin ennenkin?

– Jaa pihakatu.

– Tuolla on liikennemerkki, mistä ajoitte ohi, ettekö huomanneet?

– Kyllä. Koska tämä on muuttunut pihakaduksi?

Poliisin mielestä jalankulkijoiden kannattaa kulkea edelleen varoen pihakadulla, koska muutos on aivan tuore, eivätkä tutuilla kaduilla ajavat autoilijat sitä heti ehkä huomaa.

Eikö liikennemerkki riitäkään?

Hieman jäi keskustelusta poliispartion kanssa sellainen maku suuhun, että ei autoilijoilta pidä odottaa muutoksia ajotapoihinsa muutaman liikennemerkin takia. Kun muitakin esteitä kun jalankulkijoita tulee kadulle, penkkejä, terasseja ja muuta, autoilijat ehkä huomaavat olevansa pihakadulla.

Siihen ei kuitenkaan virkavallalla ollut huomauttamista, kun totesin pikku joukkomme seisovan ja kulkevan aivan laillisesti keskellä Kauppakatua. Hyvä pitää mielessä kuitenkin se poliisinkin muistuttama fakta, että oikeassa oleminen ei paljon lohduta siinä vaiheessa, kun jää auton alle.

Pihakatumerkit ovat jääneet huomaamatta ainakin yhdessä autokoulussakin, kertoi kollega. Autokoulun auto painoi torvea kadulla kulkeneelle jalankulkijalle. Jalankulkija oli ottanut yhteyttä autokouluun, tilanne selvitettiin ja koulusta pahoiteltiin.

Toivotaan, että uudella pihakadulla jalankulkijat rohkaistuvat ottamaan pihakadun pituisen "suojatien" käyttöönsä, ja että autoilijat huomaisivat pihakadusta kertovat liikennemerkit ja muistaisivat, mitä ne tarkoittavat.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen Jyväskylän seutu -ryhmän toimittaja.

Täsmennys 16.4.2015 klo 14.25: Lisätty lihavoitu sana: "Autot ajavat samaa vauhtia kuin aina ennenkin, osa entisen rajoituksen mukaista neljääkymppiä, osa vähän kovempaa."

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .