Kommentti: Langenneet enkelit – Miksi Sillanpäätä kohdellaan silkkihansikkain?

Puhtoisina pidettyjen kansansuosikkien sopimaton tai laiton käytös ovat puhuttaneet suomalaisia viime aikoina. Maan ykkösrivin viihdetaitelija Jari Sillanpää jäi vastikään kiinni ratista erittäin vaarallisen huumeen vaikutuksen alaisena. Laulaja Tomi Metsäketo joutui myrskyn silmään käyttäydyttyään sopimattomasti naisia kohtaan.

Kumpikin teko on paheksuttava, eikä tekoja voi verrata toisiinsa. Niiden julkisia seurauksia kuitenkin voi: Jari Sillanpäätä on kohdeltu käsittämättömin silkkihansikkain.

Sillanpää ajoi autollaan Helsingissä niin, että sen epävakaus herätti poliisien huomion. Iltalehti kertoi tuoreeltaan, että poliisipartio pysäytti taiteilijan Lönnrotinkadulla, huumepikatesti näytti positiivista ja poliisi teki taitelijan kotiin kotietsinnän. Myöhemmin tuli ilmi, että Sillanpään epäillään käyttäneen metamfetamiinista jalostettua kristallia.

Sillanpää ei ole Suomen ainoa huumeisiin sortunut taitelija. Asiasta tekee uutisen erityisesti se, että hän vaaransi toiminnallaan konkreettisesti sivullisia.

Törttöilyn jälkeen taiteilijaa ei tuomittu vaan taputeltiin. Sillanpää kiitti siitä ihmisiä tunnustuksessaan, jonka hän julkaisia Facebookissa tapahtumien tultua julki.

– Haluan kiittää kaikkia - olen otettu kaikista ihanista viesteistä, joita olen saanut. (..) Lehtien uutisointia haluan kommentoida sen verran, että ”törttöilyksi” kutsuttu liikennerikkomukseni oli tosiasiassa keltaisen viivan ylitys, kun ohitin pysäkillä seisovan bussin toisen auton vanavedessä. Lehdissä on kirjoitettu, että minun epäillään syyllistyneen huumausaineen vaikutuksen alaisena ajamiseen. Tämä pitää paikkansa, vaikka kyseessä olikin hyvin vähäinen määrä. Oli ajattelematonta lähteä liikenteeseen, vaikka koin, että olin täysin ajokykyinen. Pyydän tätä anteeksi.

Sillanpää pyytää anteeksi huonoa harkintakykyään, ei huumeidenkäyttöään. Hän ei tuomitse huumeita eikä lupaa vierottautua niistä. Kristalli on vahva ja vaarallinen huume. Sen luulisi olevan täysin sopimaton kansansuosikille.

Sillanpään julkaisema selityskirje sopi muutenkin siihen saagaan, jota huumekäryn ympärille on viime aikoina sepitetty. Hän kertoo jatkavansa työtään normaalisti.

– Tiedostan elämän rajallisuuden, ja intohimoisena ihmisenä hakeudun helposti uusien kokemusten pariin.

Televisiossa nähdään parhaillaan Vain elämää -sarja, jossa Sillanpää esiintyy. Nelonen kommentoi huumekäryn jälkeen, että jaksot näytetään eikä itse huumekäryyn oteta kantaa.

Yksi taho toimi ryhdikkäästi: Puolustusvoimat perui Sillanpään esiintymiset, koska sillä on nollatoleranssi huumausaineiden käyttöä kohtaan.

Sitten on tapaus Metsäketo. Seiska kertoi loppuviikolla, että suosikkilaulaja on käyttäytynyt sopimattomasti useita naisia kohtaan. MTV hyllytti välittömästi Metsäkedon Tähdet, tähdet -ohjelmasta. Metsäketo itse julkisti pitkän tilityksen käytöksestään.

– Haluan vielä kertaalleen pyytää julkisesti anteeksi epäsopimatonta käytöstäni. En sitä puolustele hetkeäkään ja jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. (..) Uskon lisäksi siihen, että ihminen pystyy muuttumaan. Omalta osaltani muutos on jo alkanut.

Siinä missä Sillanpää sai osakseen paljon myötätuntoa, tuomittiin Metsäketo rajusti: hän kertoo Facebookissa saaneensa siellä vastaansa "vihapuhetta ja syytteitä jopa erittäin vakavista rikoksista."

Nähtäväksi jää, selviääkö Sillanpää säröttä? Entä leimaako ahdistelukohu koko Metsäkedon uraa? Nähdäänkö Suomi-viihteen langenneet enkelit tulevaisuudessa yhteiskiertueella?

Ja siitä kaksinaismoralismista vielä: ihan oma lukunsa oli Kasmirin tapaus viime keväänä. Muusikko sai niskaansa lokamyrskyn ja joutui jättämään Tanssii Tähtien kanssa -ohjelman, koska hänet liitettiin Axl Smithin salakatselukohuun. Vasta myöhemmin selvisi, että Kasmir oli yksi Axl Smithin uhreista.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .