Kommentti: Maakuntauudistus askeleen lähempänä

Hallituspuolueiden sopu valinnanvapudesta sammutti tulipalon.

Keskustan ajama maakuntauudistus ja kokoomuksen tavoite sote-palvelujen valinnanvapaudesta ovat olleet vaakalaudalla viime viikkoina. Kokoomus on toistuvasti toistanut, ettei maakuntauudistusta tule, jos valinnanvapaus ei toteudu.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on kritisoinut voimakkaasti maakuntauudistusta. Vapaavuoren pitkään jatkuneeseen kritiikkiin on yhtynyt useiden muiden suurten kaupunkien johtajia. Vapaavuori sanoi viimeksi MTV:n haastattelussa pari päivää sitten, ettei usko maakuntauudistuksen toteutuvan.

Hallituspuolueiden viime yönä saavuttama sopu valinnanvapaudesta merkitsee sitä, että niin maakuntauudistus kuin soten valinnanvapaus ovat askeleen lähempänä toteutumista. Kokoomus on saamassa havittelemansa valinnanvapauden, tosin hieman aiempaa riisutummassa muodossa, koska edellinen ehdotus sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksesta pysähtyi perustuslakivaliokuntaan.

Pakko poistui

Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet kirjoittivat kesän ja alkusyksyn aikana lakiesityksen uusiksi. Yksi aiemmin hiertänyt kohta oli se, että maakunnille asetettiin velvoite yhtiöittää sote-palvelunsa. Nyt tästä velvoitteesta on luovuttu.

Maakunnille ei tule velvoitetta palvelujen yhtiöittämiseen, mutta ne voivat halutessaan yhtiöittää palvelunsa. Maakunnille tulee velvoite omaan liikelaitokseen.

Tässä keskustelussa kannattaa muistaa, mitä kokoomuksen aikaisempi puheenjohtaja Alexander Stubb kirjoittaa tuoreessa kirjassaan. Stubb sanoo, ettei uskonut saavansa koskaan valinnanvapautta läpi, mutta nyt se on tulossa.

Juna puksuttaa

Suuret kaupungit havittelevat maakuntauudistuksessa itselleen niin sanottuja kasvupalveluja eli yritys- ja työvoimapalveluita. Se on vielä tässä vaiheessa epäselvää, olivatko nämä asiat hallituspuolueiden esityslistalla viime yönä. Jos eivät olleet, niistä on luvassa vielä kovaa vääntöä. Sopu valinnanvapaudesta kuitenkin sammutti viime viikolla riehuneen tulipalon.

Uusi luonnos valinnanvapauslaiksi on hallituspuolueiden eduskuntaryhmien käsittelyssä torstaina. Saarikon mukaan lain viimeistely jatkuu virkamiesten toimesta lähiviikot. Myös sen perustuslaillista arviointia tehdään vielä. Lausuntokierrokselle laki on tarkoitus saada sovitulla tavalla marraskuun alussa, joten hallituksen maakunta- ja sotejuna puksuttaa taas aikataulussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.