Kommentti: Miksi ihmeessä maailma pyörii aamuvirkkujen mukaan?

Kello soi puoli seitsemältä aamulla. Väsyttää, turhauttaa, ärsyttää. Puoli tuntia aikaa raahautua työpaikalle ja laittaa maailma taas pyörimään.

Minulle aamut ovat vaikeita. Herääminen kellonsoittoon on joka aamu uskomatonta tuskaa. Kyse ei ole usein siitäkään, että valvoisin aamuyöhön ja sitten olisi vaikea avata silmät muutaman tunnin yöunilla. Saatan käydä nukkumaan yhdentoista aikaan ja silti se puoli seitsemältä soiva kello itkettää aina ihan yhtä paljon. Minun on vain vaikea pakottaa itseni heräämään.

Ja silloin vihaan itseäni. Vihaan sitä, että en vain jaksa herätä aamulla.

Työnarkomaani, uniongelmainen vai outo?

Miksi maailma pyörii aamuvirkkujen mukaan? Miksi kaiken älyllisen toiminnan pitää alkaa viimeistään kahdeksalta aamulla ja loppua viideltä iltapäivällä? On typerää ajatella, että nykymaailmassa kaiken pitäisi tapahtua samaan aikaan, virka-aikaan. Illalla ja yöllä kaikki sitten seisoo.

Illalla ja yöllä asioitaan hoitavia pidetään joko työnarkomaaneina, uniongelmaisina tai muuten vain outoina. Jos laitat työhakemuksen keskellä yötä, se näyttää huonolta, sanovat rekrytoijat. Välillä ihan rehellisesti tuntuu, että kirjoittaisin näitä juttujakin mieluummin samalla palkalla vaikka keskellä yötä kuin aamulla kello kahdeksan. Olisin silloin virkeämpi, tehokkaampi, yksinkertaisesti parempi.

Yhteiskuntamme rytmi on edelleen rakennettu sen mukaan, että aamulla viideltä mennään navettaan lypsylle ja illalla yhdeksältä pitää käydä nukkumaan, kun aurinko laskee ja sähkövalo ei loista.  Näin ei valitettavasti vain enää ole. Maailma ei lakkaa pyörimästä öisinkään, mutta on väärin haluta tehdä silloin töitä.

Ei pullamössösukupolven ongelma

Aamut eivät ole aina olleet minulle vaikeita. Lapsena olin aamuvirkku. Heräsin aikaisin aamulla milloin leikkimään, milloin katsomaan isäni kanssa formuloita. Aivan sama mitä kello oli, aina jaksoi.

Aamuheräämiseen liittyvät ongelmani eivät ole edustamani pullamössösukupolven ongelmia. Ihmiset vain ovat erilaisia. Minä olen tuottoisampi iltaisin, joku toinen aamuisin.

Valitettavasti minulle vain ei anneta tehokkuuteeni aina mahdollisuutta.

Oletko sinä aamu- vai iltavirkku? Tuleeko vuorokausirytmistäsi sinulle jotain ongelmia? Kommentoi juttua kommenttikentässä tai Keskisuomalaisen Facebook-sivuilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.