Kommentti: Mitä hittoa, huulipunani sisältää muovia?

Hetkinen, laitoinko juuri muovipussin raaka-ainetta huuliini?

Kyllä. Huulipunani sisältää polyeteeniä eli polyetyleeniä, joka on oikein viimeisen päälle perusmuovia. Siitä tehdään muun muassa muovipusseja, ja se on myös varsin yleinen kosmetiikan ja meikkien valmistuksessa käytetty aine.

Vilkaisepa omaa huulipunaasi – eiköhän aine löydy senkin ainesosalistasta.

Kosmetiikassa käytettyjä mikromuoveja on vähintään satoja, joten niiden tunnistaminen sampoo-, pesuaine- tai merkkipurkkien kyljistä ei ole helppoa.

Erinomainen apu on suomalainen Cosmethics-älypuhelinsovellus, joka tunnistaa kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden ainesosat viivakoodin skannaamalla. Sovellus varoittaa arveluttavista tai EU:ssa kielletyistä ainesosista, ja sen voi laittaa ilmoittamaan myös mikromuoveista. Sovellus on kaupallinen, mutta sen perusversion käyttö on maksutonta.

On valaisevaa huomata, miten laajassa tuotekirjossa muoveja käytetään: hiuskiinteissä ja -geeleissä, kosteusvoiteessa, hiustenhoitoaineessa.

Kukin meistä tulee siis tölänneeksi itseensä päivittäin aika läjän mikromuovia, joka ennen pitkää huuhdellaan viemäriin – ja josta valtaosa hölähtää edelleen luontoon.

Useimmiten kosmetiikan muovit olisi helppo korvata biohajoavilla aineilla. Niin kauan kun mikromuoveja ei kielletä tai kuluttajat eivät niitä boikotoi, näin ei kuitenkaan tapahdu.

Ruotsalaiset ovat kosmetiikan mikromuovit jo kieltäneet. Heidän arvionsa mukaan Itämereen valuu nykyisin vuosittain 40 tonnia pelkästään kosmetiikasta peräisin olevaa mikromuovia.

Tätäpä on hyvä miettiä vaikka seuraavan kerran huulia muovi-pussimönjällä värjätessä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .