Kommentti: Neljä vuotta, ihan suotta – "Ei me sellaista sotea olisi haluttukaan"

Neljä vuotta sitä taas kuunneltiin. Hallituksen ja opposition vääntöä sotesta.

Kokoomus ja keskusta ajoivat 18 maakunnan ja laajan valinnanvapauden sotea kuin sitä kuuluisaa käärmettä pyssyyn. Oppositio ei löytänyt mallista juurikaan hyvää. Ollaan menossa ojasta allikkoon.

Välillä hallitus horjui keskinäisessä kinassa, välillä hoiperreltiin perustuslain kanssa.

Sitten pääministeri Juha Sipilä (kesk.) löi hanskat tiskiin ja marssi Mäntyniemeen viemään eroilmoitusta tasavallan presidentille.

Kuin taikaiskusta kaikki muuttui.

Keskustan ja kokoomuksen johdon puheissa hallituksen sote-malli olikin susi. "Itse asiassa ei me sellaista olisi haluttukaan".

Tunnelma on kuin eronneella avioparilla.

Puolueiden tämänhetkisiä sote-malleja kuunnellessa epäilee, onko tuota neljän vuotta vatvottua sotea ollut olemassakaan.

Vai ajattelevatko poliitikot, että kun tarpeeksi jankuttaa, ihmiset uskovat, että "ei tässä mitään maakunta/valinnanvapaus-sotea ole koskaan rakenneltukaan".

Keskusta toki vaalii edelleen lempilastaan, maakuntahallintoa. "Sosiaali- ja terveyspalvelu- sekä maakuntauudistus on huolenpitoa", keskustan sote-ohjelmassa maalaillaan.

Valinnanvapaudesta siinä ei puhuta sanaakaan.

SDP ja vihreät haukkuivat oppositiossa niin valinnanvapauden kuin maakuntauudistuksenkin.

Nyt demareiden sote lähtee niistä samoista 18 alueesta. Ne ovat vain nimeltään "itsehallintoalueita". Demarit haluavat itsehallintoaluevaalit ja verotusoikeuden.

Myös vihreät ovat todenneet, että maakuntahallinto käy. Vihreillä termi on "itsehallinnolliset maakunnat", joita voi ainakin alkuvaiheessa olla, yllätys yllätys, 18. Maakuntavaalit ja verotusoikeus ovat ohjelmassa.

Kokoomus ratkaisi asian niin, että se ei tarjoa minkäänlaista uutta hallintomallia. Yhtäkkiä nykyinen kuntamalli onkin hyvä.

– Nyt on unohdettava puhe rakenteista, on keskityttävä palvelujen sisältöön, kokoomusjohto toistelee.

Mutta eivät ne kuntien hartiat ole neljässä vuodessa yhtään leventyneet, Suomessa on lukuisia kuntia, ja kaupunkeja, jotka eivät selviä yksin tai edes pikkukimpassa.

Kokoomus luottaa kuitenkin vapaaehtoiseen yhteistyöhaluun, tosin perälautana on "valtion ohjaus".

Monessa entisessä itsenäisessä kunnassa valtion ohjaus -termillä on ikävä kaiku.

Sote-uudistus säilyy tulevankin hallituksen suurimpana ja tärkeimpänä hankkeena.

Kun suurten puolueiden sote-kantoja nyt kuuntelee, ei ihmettele ounasteluja, että tulevista hallitusneuvotteluista tulee pitkät ja kiviset.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .