Kommentti: Nyt pelataan kovaa hallituspeliä

Lepomäen sooloilu lisää Sipilän hallituksen laskuharjoituksia.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) otti torstaina harvinaisen voimakkaasti kantaa sote- ja maakuntauudistukseen sekä hallituksen kohtaloon. Sipilä sanoi Politiikan toimittajien lounastilaisuudessa, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kaatuminen johtaisi uusiin vaaleihin.

– Jos sote kaatuu, se on tulos tai ulos, eli tulee vaalit. Kyseessä on hallituksen suurin uudistus, Sipilä sanoi.

Sipilä kertoi luottavansa kokoomukseen, että puolueessa ei ole muita soten kaatajia. Jupakka sai alkunsa, kun kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) ilmoitti keskiviikkona, että hän haluaa hylätä sote-uudistuksen.

– Myöskin kokoomuksen eduskuntaryhmä on hyväksynyt yksimielisesti kaikki sote- ja maakuntauudistuksen vaiheet. Oletukseni on, että yhteistä sopimusta noudatetaan, Sipilä totesi.

Lepomäki sooloilee

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpolle ja ryhmäjohtaja Kalle Jokiselle Lepomäen irtiotto tuli puskista. Lepomäelle ei juurikaan herunut ymmärrystä muilta ryhmän jäseniltä.

Kuvaavaa on, että oman tiensä kulkijoihin ja yrityselämästä politiikkaan siirtynyt kansanedustaja Eero Lehti (kok) letkautti, että Lepomäen elämänkokemuksella en ryhtyisi tässä asiassa mestaroimaan. Lehti sanoi, että Lepomäki luulee olevansa viisaampi kuin koko ryhmä yhteensä.

Onko niin, että Lepomäki haluaa nostaa sooloilullaan omaa profiiliaan vai niin, että ensimmäisen kauden kansanedustaja Lepomäki ei kerta kaikkiaan ymmärrä politiikan lainalaisuuksia. Uudistukset on valmisteltava huolellisesti. Mikään uudistus ei ole täydellinen ja niiden maaliin vieminen kestää tuskastuttavan pitkään.

Orpo ei lämmitäisi moottoria

Joka tapauksessa Lepomäen sooloilu on käynnistänyt melkoisen keskustelun. Orpo kommentoi Sipilän uhkausta Demokraatissa, ettei Sipilän uhkauksessa ole mitään uutta. Jos suurin ja tärkein uudistus kaatuu, on se vakavan harkinnan paikka.

– Mutta mitä tulee uusiin vaaleihin, ovat ne eduskunnan ja presidentin käsissä. Jätän ne pohdinnat pois, Orpo sanoi ja jatkoi, ettei vielä alkaisi lämmittelemään lentokoneen moottoreita.

Haluaako Harkimo ministeriksi?

Sipilä kertoi lounaalla, että hallitus joutuu tekemään laskuharjoituksia jatkuvasti, seuraavaksi perjantaina, kun eduskunnassa äänestetään jälleen kerran hallituksen luottamuksesta. Hallitusryhmien on varmistettava, että hallituksella on riittävä enemmistö äänestyksissä. Hallituksella on hyvin niukka enemmistö eduskunnassa, vain 105 edustajaa ja puhemies yhteensä 200:sta edustajasta.

Katseet kääntyivät keskiviikkona kokoomuksen Hjallis Harkimoon ja Susanna Koskeen, sillä he ovat suhtautuneet sote- ja maakuntauudistukseen kriittisesti. Harkimo kirjoitti hiljattain Savon Sanomien blogissaan, että hänen ”on vaikea kuvitella”, että voisi äänestää uudistuksen puolesta.

Harkimon ja myös Kosken kannalta ratkaisevaa on se, haluavatko he jatkaa politiikassa vaalien jälkeen. Nykyisillä gallupluvuilla kokoomus voittaa vaalit ja puolueella on jaossa paljon merkittäviä poliittisia tehtäviä. Jos Harkimo edes haaveilee ministeriauton takapenkistä, on pysyttävä muun ryhmän ruodussa.

Palaako Väyrynen

Ratkaisevat sote-äänestykset ovat kesäkuussa. Sipilä kertoi pitävänsä siitä huolen, että keskustan nimilista on sataprosenttinen. Tilannetta hankaloittaa se, jos kansalaispuolueen Paavo Väyrynen palaa eduskuntaan ja vie Mikko Kärnän paikan.

Sekin on mielenkiintoista nähdä, onko koko oppositio todella valmis kaatamaan soten. Puolueet tuskin haluavat aloittaa seuraavia hallitusohjelmaneuvotteluja sote-kirjauksilla.

Sipilä sanoi torstaina, että soten kaatuminen olisi koko poliittisen järjestelmän uskottavuudelle niin iso asia, ettei hän usko, että siihen on kovin suurta halua. Hän jatkoi, että perustuslakivaliokunta on lausunnossaan pitänyt uudistusta kiireellisenä ja välttämättömänä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .