Kommentti: Perustuslakiasiantuntijat eivät ole yhden totuuden tietäviä yli-ihmisiä

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajuus tulee olemaan tavoiteltu paikka.

Olisiko sote- ja maakuntauudistus voinut toteutua, jos keskusta ja kokoomus eivät olisi antaneet perustuslakivaliokunnan sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajuuksia oppositiolle. Vaikea sanoa.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoo, että kaikki puolueet ovat nyt ymmärtäneet, että perustuslakivaliokunnan puheenjohtajuus tulee olemaan tavoiteltu paikka. Sitä on myös sote-valiokunnan ykköspaikka.

Myös keskustelu asiantuntijoiden roolista käy vilkkaana. Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) piti eduskunnassa 15. helmikuuta puheen, joka on jäänyt yllättävän vähälle huomiolle. Hän pohti siinä perustuslakiasiantuntijoiden roolia.

– Eivät he ole mitään yli-ihmisiä, jotka löytävät sieltä jostain sen yhden oikean ratkaisun, vaan he tulkitsevat asioita, totta kai, ihan niin kuin istuvat tuomarit tulkitsevat lakia, ja tulkintatoimintaan vaikuttaa arvomaailma, historia, Zyskowicz sanoi.

Hän huomautti, että kaikki hallitukset ottavat huomioon oikeudellisessa arvioinnissa perustuslaillisia näkökohtia, mutta kyse on aina tulkinnasta.

"Tämä ei ole totta"

THL:n ylijohtaja Marina Erhola ja sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo puolestaan kehottivat myös asiantuntijoita katsomaan peiliin (HS Vieraskynä 13.3.). He pitivät järkyttävänä, jos suomalaisten suurin uhka on toinen suomalainen.

He kirjoittivat, että julkisuudessa on esitetty, että sote-uudistus epäonnistui, koska valmistelijat eivät kuunnelleet asiantuntijoita. Tämä ei ole totta. Julkisuutta hallitsivat uudistusta periaatteellisista tai intressisyistä vastustaneet asiantuntijat. Heille olisi kelvannut vain valmistellun mallin hylkäämien

– Kaltaisemme asiatuntijat, jotka arvioivat mallin edut sen haittoja suuremmiksi, jäivät julkisuudessa ja eduskuntakuulemisessa paitsioon.

Erhola ja Hiilamo jatkavat, että asiantuntijat eivät kyenneet yhteispeliin. Asiantuntijatyö oli someajan hengessä kinastelua ja kapea-alaisuutta. Olisiko tässä opiksi otettavaa?

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .