Kommentti: Rehvakas nyrkkitervehdys oli liikaa – kilteiltä naisiltakin paloi pinna

Ilo oli ylimmillään keskiviikkona, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) julisti hallituksen hyväksyvän työmarkkinajärjestöjen neuvotteleman kilpailukykysopimuksen.

Päälle Sipilä, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) sekä oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) heittivät vielä jo kuuluisiksi muodostuneet "fist bumpit" eli pamauttivat nyrkkinsä rehvakkaasti yhteen.

"Jes, hyvä jätkät, me tehtiin se."

Sipilän riemun voi sinällään ymmärtää, sillä riehakkaan alun jälkeen hallituksen reipas marssi on hyytynyt hiipimiseksi.

Yhteiskuntasopimuksesta, joka nyt kilpailukykysopimuksena tunnetaan, piti tulla Sipilän voimannäyttö. Toisin kävi. Työmarkkinajärjestöt antoivat periksi toistensa vaatimuksille, kun taas hallitus tuntuu antaneen periksi ihan kaikille.

Keskiviikkona Sipilää kenties riemastutti sekin, että hallituskumppani kokoomus oli taipunut kilpailukykysopimuksen taakse, vaikka mitään puolueen yrittäjäsiiven kiivaasti asettamista tavoitteista ei saatu kunnolla maaliin.

Onhan se kivaa, kun on ankeina aikoina syy iloita.

Kaikki eivät kuitenkaan jakaneet pääministerin iloa. Erityisen vähän riemun aihetta oli matalapalkkatöitä paiskivilla naisilla.

Hallituksen leikkauspolitiikka iskee erityisen kovaa naisiin.

Naisten työssäkäyntimahdollisuuksia heikentävät subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen kajoaminen, päiväkotiryhmien kasvattaminen ja määräaikaisten työsuhteiden perusteiden höllentäminen. Asiakasmaksujen korotukset sekä lääkekorvausten pienentäminen puolestaan kurittavat erityisesti eläkeläisnaisia, jotka muodostavat enemmistön köyhistä eläkeläisistä.

Muun muassa näistä säästöjen sukupuolivaikutuksista huomauttivat jo viime kesäkuussa lukuisat professorit, jotka kehottivat hallitusta arvioimaan leikkauspolitiikan sukupuolivaikutuksia. Samaa arviointia ovat peränneet myös useat naisjärjestöt.

Sipilä vastasi vaatimuksiin toteamalla, että tasa-arvo on hallitukselle itsestäänselvyys.

No, tasa-arvo ei ole itsestäänselvyys niille muun muassa palvelualojen ja julkisen sektorin työntekijöille, jotka kokevat olevansa päävastuussa yritysten kilpailukykyloikan maksusta.

Kun Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin ilmoitti perjantaina, että liiton hallitus ei hyväksy neuvottelutulosta, moni yllättyi. Matalapalkka-aloilla työskenteleviä naisia on pidetty usein työmarkkinoiden hiljaisina ja kiltteinä puurtajina, jotka eivät potkujen pelossa paljoa pyydä. Nyt meni kuitenkin kuppi nurin. Moni on arvellut, että viimeinen niitti oli ministereiden rehvakkuus ja ilo sopimuksesta, joka pienentää pienipalkkaisten tuloja entisestään.

Siihen nyrkiniskuun loppui naisten kiltteys.