Kommentti: Sähköpostien määrä kertoo puolueen tilasta ja tulevaisuudesta

Paras tilanne on vihreillä, kokoomuksella ja perussuomalaisilla, surkein demareilla ja keskustalla.

Puolueiden jäsenmäärän kehityksellä ja jäsenistön sähköpostiosoitteiden lukumäärällä näyttää olevan selkeä yhteys. Viime vuosina eniten jäsenmääräänsä ovat nostaneet vihreät ja perussuomalaiset. Kaksikon kasvuprosentit liikkuvat kaksinumeroisissa luvuissa. Tämä kaksikko tavoittaa kokoomuksen ohella parhaiten jäsenensä sähköisillä välineillä.

Myös vasemmistoliitto on onnistunut kasvattamaan jäsenmääräänsä. Vihreiden ja vasemmistoliiton uudet jäsenet ovat enimmäkseen koulutettuja nuoria ja ennen kaikkea naisia, jotka ovat ahkeria sosiaalisen median käyttäjiä.

Perussuomalaisten jäsenistön ydin on puoluevirkailija Matti Putkosen mukaan työssä käyvää porukkaa, joka käyttää ahkerasti sähköisiä viestimiä.

Rinnettä syytetään turhaan?

Surkeimmin asiat ovat keskustalla ja sosiaalidemokraateilla. SDP:n jäsenmäärä on vähentynyt ja jäseniä on vaikea tavoittaa. Ainostaan kolmanneksella puolueen jäsenistä on sähköpostiosoite, mikä kertoo puolueen jäsenistön korkeasta iästä samoin kuin se, että noin 70 prosenttia jäsenistä on vapautettu jäsenmaksusta ikänsä tai pitkän jäsenyyden ansiosta.

Viime viikkoina arvostelu puheenjohtaja Antti Rinnettä kohtaan on kiihtynyt gallupien näyttäessä alamäkeä. Jäsenistön sähköpostiosoitteiden vähäinen lukumäärä kertoo siitä, etteivät puolueen ongelmat johdu yksin puheenjohtajasta, syyt ovat syvemmällä.

Myös keskustan jäseniltä sähköpostiosoitteita löytyy selvästi muita puolueita vähemmän. Sitä selitetään puolueen suurella jäsenmäärällä ja hajautetulla sähköpostirekisterin ylläpidolla. Osasyynä on kuitenkin se, että keskustassa on muihin puolueisiin verrattuna paljon eläkeläisiä.

Puolueen kannatukseen nähden RKP:llä on paljon jäseniä. Sähköpostiosoitteiden määrä on huomattavasti suurempi kuin viisi vuotta sitten, mutta sitä ei haluta arvioida. Tätä perustellaan sillä, ettei sillä ole merkitystä, koska puolue ei voi lähettää sähköpostia ilman jäsenen suostumusta.

Kristillisdemokraatit tavoittavat sähköisillä välineillä yli puolet jäsenistöstään, mikä myös kertoo siitä, ettei puolue ole saanut uusia jäseniä ja jäsenistö alkaa olla melko iäkästä.

Kirjeetkin liikkuvat

Tutkimusten mukaan poliittinen osallistuminen ei ole heikentynyt, ainoastaan muuttanut muotoaan. Ihmiset haluavat vaikuttaa itse päätösten sisältöön. Ne puolueet, joiden jäsenistö käyttää paljon sähköisiä palveluita, ovat etulyöntiasemassa.

Puolueiden on helppo olla vuorovaikutuksessa jäsenistön kanssa, tehdä kyselyjä, mielipidekartoituksia, vastaanottaa palautetta ja antaa niihin vastauksia. Toki perinteinen kirjekyselykin on yhä voimissaan. Vihreiden puheenjohtaja ja SDP:n presidenttiehdokas valittiin perinteisin menetelmin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .