Kommentti: Sipilän hallitus lyö parhaillaan aikaikkunaa kiinni ay-liikkeen nenän edessä

Ay-johtajien papereissa aikaa piti olla vielä jopa kuukausi jäljellä.

Keskiviikkoaamuna pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapasi palkansaajakeskusjärjestöjen johtajia. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola vakuuttelivat myöhemmin keskiviikkona Kuopiossa toimittajille, että kyseessä ei ollut neuvottelu, vaan tilaisuus, jossa päivitettiin puolin ja toisin tilannetta. Uutta ei kuulemma ilmennyt.

Palola ja Eloranta olivat yksimielisiä siitä, että ay-puolen vaikuttamisen paikka on nyt, kun hallituksen esitys irtisanomislaista on vasta menossa eduskunnan käsittelyyn. Vähintään rivien välistä oli luettavissa, että irtisanomislakia vastaan ryppyileminen lopetetaan ja parlamentarismia kunnioitetaan, jos laki lopulta etenee eduskunnan käsittelyyn. Siihen saakka pyritään, ettei se koskaan etenisi.

Hallitus on helpottamassa irtisanomisia alle 10 hengen yrityksissä.

Sipilän yllätys

Elorannan, Palolan ja muiden ay-johtajien papereissa peliaikaa piti olla jäljellä vielä muutama viikko, jopa kuukausi. Niin he mediatilaisuudessa laskeskelivat. Samalla se olisi tarkoittanut, että ruuvin kiristämiseen mielenilmauksin ja muunlaisin vastatoimin hallituksen ajamaa irtisanomislakia vastaan olisi ollut reilusti aikaa.

Helsingin Sanomat kertoi alkuiltapäivästä, että Juha Sipilä kertoo tänään, noin vuorokausi ay-johtajien laskelmista kertomisen jälkeen, että tekee niin sanotusta irtisanomislaista hallituksen tiedonannon eduskunnassa. Samalla asia siirtyy eduskunnan käsittelyyn jopa alle viikossa. Jos hallituksen kanta voittaa tiedonantoa seuraavassa äänestyksessä, eduskunnan enemmistön mukaan laki pitää tuoda eduskuntaan.

Käytännössä hallitus pyrkii sulkemaan aikaikkunan ay-väen nenän edestä ja ottamaan sen käyttämän kiristysruuvin pois. Viikossa ehtii kiristellä vähemmän.

Jos Sipilä olisi kertonut jo eilen hallituksen aikeista tuoda irtisanomislakiesitys eduskuntaan hallituksen tiedonannolla, olisi ay-johtajienkin mielestä ilmennyt uutta.

Ay-liikkeen ja nykyisen keskusta-kokoomus-siniset-hallituksen välistä jännitettä rytmin kiihdyttäminen ei varmasti vähennä. Kaikesta päätellen sellainen ei olekaan enää hallituksen asialistalla kovin korkealla.

 

Oikaisu 11.10 kello 18.50: Korjattu SAK:n puheenjohtajan nimeksi Jarkko Eloranta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .