Kommentti: Touko Aallolla ei ollut muuta vaihtoehtoa – akut eivät ole vielä täynnä

Sairauslomalla oleva vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto teki odotetun ratkaisun. Puoluesihteeri Lasse Miettinen kertoi kesiviikkona, että syyskuussa lääkärin määräämälle sairauslomalle uupumuksesta johtuvien syiden vuoksi jäänyt Aalto jättää puolueen puheenjohtajuuden.

Miettinen luki Aallon Facebook-päivityksen ja luonnehti sen sisältöä pysähdyttäväksi uutiseksi. Aalto kertoi sairastuneensa masennukseen vuosi sitten.

 

Aalto teki sekä itsensä että puolueen kannalta odotetun ratkaisun. Aalto varmasti pohti moneen kertaan, onko hän valmis palaamaan samaan hullun myllyyn, joka aiheutti hänen uupumisensa.

Paluu vaikeaa

Paluu politiikan parrasvaloihin vaatii tosi paljon, Aallon tapauksessa normaalia enemmän, sillä myös hänen yksityiselämänsä käänteet ovat olleet näkyvästi esillä mediassa. Kun Touko Aalto nousi runsas vuosi sitten vihreiden puheenjohtajaksi, hänen yllään leijui sankarin sädekehä. Aallon sädekehä on rapissut samoin kuin vihreiden kannatus. Se on pudonnut vajaasta 17 prosentista 12 prosentin tuntumaan.

Touko Aallon rakettimainen ura: Joensuun poika ponnisti Jyväskylän kautta valtakunnan poliittiseen eliittiin 

Mielikuva Aallosta on muuttunut sekä puolueessa että sen ulkopuolella. Lisäksi jaksamiseen liittyvä epäilyksen varjo olisi seurannut Aaltoa koko ajan, jos hän olisi jatkanut puolueen johdossa. Hänen olisi ollut vaikea palauttaa äänestäjien luottamusta, joten ainoaksi järkeväksi vaihtoehdoksi jää puolueen keulakuvan vaihtaminen.

Reilu viikko aikaa kampanjoida

Puolueet kaivavat jo kovaa vauhtia lähtökuoppia kevään eduskuntavaaleihin, mikä pitää kaikki puoluejohtajat kiireisinä ja kasvattaa puheenjohtajiin kohdistuvaa painetta. Aalto kertoi syyskuussa, että hän haluaa keskittyä lepäämään, jotta voi luotsata joukkuettaan kohti vaaleja täysillä akuilla. Aallon tilanne on ilmeisesti se, että akut eivät ole vielä täynnä. Todennäköisesti myös vihreiden puolue-eliitti on pohtinut puheenjohtajansa stressinsietokykyä.

Aallon ilmoitus oli sikäli hyvä, että puoluekokoukselta mandaatin saanut Aalto vetäytyi itse. Aallon seuraaja valitaan puo­lu­e­val­tuus­ton ko­kouksessa, joka aikaistui 3. marraskuuhun. Puheenjohtajakandidaatit ehtivät käydä varsin lyhyen kampanjan.

Ohisalo, Niinistö, Kari

Vahvin ehdokas Aallon seuraajaksi on tätä sijaistava puolueen varapuheenjohtaja, köyhyystutkija Maria Ohisalo. Sanavalmis Ohisalo muuten vakuutti vielä eilen julkaistussa Uutissuomalaisen haastattelussa, että Aalto pystyy antamaan vihreille uskottavat kasvot ja nostamaan vihreiden suosiota, kun hän palaa sairauslomalta.

– Totta kai. Hänellä on puoluekokouksen antama uskottava mandaatti, ja hänen paluutaan koko ajan odotamme, Ohisalo sanoi.

Suuri mielenkiinto kohdistuu siihen, lähteekö puoluetta pitkään menestyksekkäästi johtanut kansanedustaja Ville Niinistö kisaan mukaan. Monet toivovat Niinistöstä pelastajaa. Hänen kokemukselleen ja tietämykselleen olisi nyt käyttöä. Todennäköistä kuitenkin on, ettei Niinistö lähde.

Vihreiden puoluesihteeri Miettinen: Teknisiä esteitä Ville Niinistön paluulle puheenjohtajaksi ei ole 

Vielä epätodennäköisempää on, että vihreiden presidenttiehdokkaana ollut Pekka Haavisto lähtisi vaalivankkureiden vetäjäksi. Kansanedustaja Emma Kari ja Outi Alanko- K ahiluoto sen sijaan ovat potentiaalisia ehdokkaita.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .