Kommentti: Vihreät osoitti, että kuntavaalit on ehdokashankintavaalit

Puolue osoitti vanhan kuntavaaliviisauden todenperäisyyden.

Vihreät vaikuttaa marssivan ainoana puolueena selvään vaalivoittoon näissä kuntavaaleissa. Samalla puolue todisti vanhan kuntavaaliviisauden: kuntavaalituloksen voi lukea ehdokasmäärästä.

Kaikilla viime vaaleissa vihreitä suuremmilla puolueilla – keskustalla, kokoomuksella, SDP:llä ja perussuomalaisilla – oli vähemmän ehdokkaita omilla listoilla kuin edellisissä kuntavaaleissa.

Vihreät oli poikkeus jo ehdokashankintavaiheessa. Siinä mielessä vihreiden vaalivoitto ei ollut yllätys. Harva sitä kuitenkaan osasi odottaa sen vuoksi, että vihreiden gallup-kannatus on tavannut sulaa varsinaisessa mittauksessa, vaaleissa.

Vahvat listat varmistivat, että tällä kertaa ei käynyt niin. Puheenjohtaja Ville Niinistön strategia toimi: Vihreät pyrki olemaan mahdollisimman laajalla rintamalla ja mahdollisimman monessa kunnassa vahva. Ehkä hieman yllättäen Helsingin herruuden kanssa kävi odotettua kehnommin, kun Anni Sinnemällä ei ollut henkilöiden välisissä mitään mahdollisuuksia toista pääpormestarikandidaattia Jan Vapaavuorta vastaan. Pekka Sauri olisi todennäköisesti pärjännyt kaksintaistelussa paremmin.

Vihreät vaikuttivat keskittyvän poikkeuksellisen aidosti kuntavaaleihin puheenjohtajakisan sijaan. Monessa muussa puolueessa järjestys olisi vaihtunut vahvemmin puheenjohtajakisaa painottavaksi.

Kansanedustaja Emma Karin ja Touko Aallon kova kuntavaalimenestys tukee heidän puheenjohtajuuspyrkimyksiään, vaikka se aivan oma kisansa onkin. Kumpikaan heistä ei ole vielä ottanut kantaa puheenjohtajaehdokkuuteen, toisin kuin Maria Ohisalo, jonka aika ei ole ainakaan kuntavaalituloksen perusteella vielä. Kari keräsi Helsingissä selvästi enemmän ääniä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.