Kommentti: Viimeistään Jussi Halla-ahon tuuraajista olisi tullut ongelma hallitukselle

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi hyvissä ajoin, että aikoo johtaa puoluetta Brysselistä. Asetelmaa pidettiin laajasti ongelmana perussuomalaisten keskuudessakin, mutta erittäin ongelmalliseksi sen kuvasivat maanantaina pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).

Halla-ahon kaavailema johtamisjärjestelmä olisi tarjonnut hänelle henkisen oppositioaseman hallituspuolueen puheenjohtajanakin ja omien tarpeiden mukaan joustavan vastuun kantamisen. Neuvotteluissa on perinteisesti pelattu sijaisilla, kun on haettu itselle liikkumavaraa ja parempia neuvotteluasetelmia.

Sipilä tunnetaan prosessimiehenä. Asioiden on syytä edetä tietyllä tavalla ja tietyllä ajalla. Halla-ahon johtamismalli olisi tuonut mukanaan rakenteellisen prosessivirheen.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat Sipilä, Orpo ja Timo Soini muodostivat niin sanotun trion, jossa väännettiin asioista, joita alemmilla tasoilla ei pystytty puolueiden kesken sopimaan. Halla-ahoa olisi tuurannut triossa lähtökohtaisesti puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari ja häntä taas tarvittaessa kansanedustaja Juho Eerola, joku ministereistä tai puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo. Tuskin sentään toinen varapuheenjohtaja, Seiska-julkkis Teuvo Hakkarainen.

Trion vahvuuksia oli yksinkertaisuus: neuvottelussa oli läsnä niin paljon valtaa ja vastuuta, että he pystyivät hyväksymään asioita puolueen nimissä. Halla-ahon rakentamassa mallissa yksinkertaisuus olisi vesittynyt.

Mistään ei paistanut, että Halla-aho olisi ensisijaisesti halunnut vastuunkantajaksi nykyhallitukseen. Johtamismallikin oli valmiiksi oppositioon soveltuvaa sorttia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .