Kommentti: Yhdistelmäsalkun jakaminen hiertää

Keskustassa on viiden K:n kärki. Kokoomuksessa vahvoilla on Häkkänen ja perussuomalaisissa Terho.

Ministerispekulaatiot käyvät kiivaana, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti keskiviikkona olevansa valmis lisäämään ministereiden määrää. Sipilän mukaan jokainen hallituspuolue voi halutessaan jakaa oman yhdistelmäsalkkunsa, jolloin uusia ministereitä tulisi kolme.

Kokoomukselle tämä ei ilmeisesti käy. Puolue haluaa, että hallituksen salkkujen mahdollinen uusjako on tasapainoinen.

Kokoomuksessa on jäänyt hampaankoloon edelliset ministerivalinnat. Aleksander Stubb valitsi ensin ministerit ja vasta sen jälkeen salkut. Kokoomus haluaa nyt korostaa salkun merkitystä. Jos opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen salkku puolitettaisiin, kokoomus saisi kulttuuri- ja urheiluministerin salkun, jota kokoomuksessa pidetään liian kevyenä.

Haastaako Meri Terhon?

Vahvinta ministeriainesta ovat puolueen varapuheenjohtajat, eduskuntaryhmän johdossa olevat kansanedustajat sekä valiokuntavastaavat. Perussuomalaisilla on yksi nimi ylitse muiden eli eduskuntaryhmää luotsaava ja puheenjohtaja Timo Soinin seuraajaksi ilmoittautunut Sampo Terho.

Terho saanee vastaehdokkaakseen juristikansanedustaja Leena Meren, joka niin ikään haluaa Soinin saappaisiin.

Kurvinen, Kulmuni, Kaikkonen, Katainen ja Kalmari

Keskustassa ja kokoomuksessa tilanne on hankalampi ja ministerin nimeen vaikuttaa puolueen saama salkku.

Keskustassa Sipilän suosikki Mika Lintilä nousi elinkeinoministeriksi niukan äänestyksen jälkeen. Tämä voimien mittelö riittänee. Konkarisiipi tuskin asettaa enää omaa ehdokastaan.

Vahvimmilla ovat kentältä mandaattinsa saaneet puolueen varapuheenjohtajat Antti Kurvinen ja Katri Kulmuni. Vaikka he ovat ensimmäisen kauden kansanedustajia, heillä on poliittista kokemusta enemmän kuin Sipilällä ja ministeri Anne Bernerillä.

Vahvoilla ovat myös eduskuntaryhmää luotsaava Antti Kaikkonen sekä ryhmän varapuheenjohtajat Elsi Katainen ja Markus Lohi. Jos uusi ministeri olisi maa- ja metsätalousministeri, vahvin ehdokas on Jari Leppä, mutta Anne Kalmariakaa n ei pidä unohtaa.

Kopra ja Tolvanen

Kokoomuksen suosikki on kovassa nousussa oleva puolueen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen, joka tulee suuresta Kaakkois-Suomen vaalipiiristä, joka on nyt ilman ministeriä. Sieltä tulee myös Jukka Kopra. Mukana spekulaatiossa ovat lakivaliokuntaa johtava Kari Tolvanen ja ympäristöasioihin perehtynyt Pauli Kiuru.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

SDP:n Rinne ihmettelee yhä salkkujen vähentämistä

Löytyisikö heistä uusia ministereitä?

Järjestelläänkö näitä salkkuja mahdollisesti uudelleen?

Sipilä: Ministerinsalkkuja voidaan lisätä vain yksikin