Koneet seis turvallisuuden vuoksi – Työntekijä kuoli tapaturmassa

Konsernitason työturvallisuuspäivä pysäyttää huomenna perjantaina kaikki betonituotevalmistaja Parman tuotantolaitokset Suomessa. Tuotanto pysäytetään myös Parman Uuraisten tehtaalla, jossa työntekijä kuoli työtapaturmassa reilu kuukausi sitten.

Toimitusjohtaja Hannu Tuukkalan mukaan työturvallisuuspäivän ajankohdalla ei ole yhteyttä Uuraisten tapaturmaan, ja päivän sisältökin on Uuraisilla samansuuntainen kuin muilla tuotantopaikkakunnilla.

– Työturvallisuuspäivästä oli sovittu konsernitasolla jo pidemmän aikaa sitten. Uuraisilla tehtiin toimenpiteitä heti tämän hyvin valitettavan onnettomuuden jälkeen, Tuukkala sanoo.

Tuotantovaiheet, laitteet ja muun muassa työaikaporrastukset käytiin tehtaalla läpi. Tämän seurauksena koneisiin muun muassa asennettiin lisää hätäkatkaisimia.

Tuukkala ei ota kantaa, liittyivätkö juuri nämä asiat helmikuiseen tapaturmaan.

– Viranomaistutktinta on yhä käynnissä. En lähde keskeneräistä asiaa kommentoimaan, hän toteaa.

Työntekijä kuoli Parman tehtaalla Uuraisilla aamulla 12. helmikuuta. Poliisin mukaan hän puristui kahden liikkuvan laitteen väliin. Tapaturma sattui tehtaan ontelolaattalinjalla.

Rakennusalalla synkkä alkuvuosi

Työturvallisuuspäivänä tuotanto pysäytetään kaikissa Consolis-konsernin yksiköissä yli 30 maassa, ja työntekijät keskittyvät yhden päivän ajan työturvallisuuteen ja työhyvinvointiin.

Consolis-konserniin kuuluvassa Parmassa tapaturmataajuus on pudonnut noin kolmasosaan vuoden 2007 tasosta. Tähän lukuun on laskettu kaikki työtapaturmat, jotka ovat aiheuttaneet vähintään yhden päivän poissaolon.

Uuraisten turma on ainoa kuolemaan johtanut työtapaturma Parman tehtailla tällä tarkastelujaksolla.

Tuukkalan mukaan Uuraisten tehtaalla oli ennen helmikuuta sattunut kuolemaan johtanut työtapaturma viimeksi 1970-luvulla. Tehdas oli tuolloin eri yhtiön omistuksessa.

Rakennusalan kunnianhimoisena tavaoitteena on kitkeä kaikki työtapaturmat liiton jäsenyrityksistä vuoteen 2020 mennessä. Vuosi 2015 on kuitenkin alkanut synkästi. Alkuvuonna rakennusteollisuudessa (mukaan lukien työmaat) on kuollut työtapaturmissa jo neljä ihmistä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .