Konginkankaan maneesi on ylittänyt monta estettä – Äänekoski hakee investoinnin tukea

Äänekosken kaupunginhallitus päätti hakea ELY-keskukselta yleishyödyllisen investoinnin tukea Konginkankaalle kaavaillulle hevosmaneesille. Maanantaisella päätöksellä Äänekoski hakee rakentamiseen 70 prosenttia tukirahaa noin miljoonan euron hankkeelle. ELY:n mukaan maneesin rahoitus on mahdollinen, mutta hankeraha on kilpailtu. Seuraava haku Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta päättyy helmikuun lopussa.

– Jos ELY:n päätös on myönteinen, etenee asia kaupunginvaltuustoon. Sen tulee päättää noin 300 000 euron kaupungin määrärahasta. Kaupunki olisi rakennuttaja, kertoo kaupunginjohtaja Matti Tuononen.

Kaupungin virkaihmiset ja Hevosvoimia hevosurheilukeskukseen -hankkeen väki ovat valmistelleet maneesin suunnitelmat. Kaupunki on tilannut piirustukset ja valmistellut investointihankehakemuksen. Hankeen valmistelua johtaneen projektikoordinaattori Outi Raatikaisen mukaan maneesi olisi myös valtakunnallisesti merkittävä.

– Päätöstä on jo nyt syytä hehkuttaa. Moni este on ylitetty. Lausuntokierroksen mukaan isolle ympärivuotiseen käyttöön tulevalle maneesille on suuri tarve Polleparkin lopetettua toimintansa. Tämä olisi ensimmäinen yleishyödyllinen maneesi maakunnassa, ja palvelisi koko pohjoista Keski-Suomea, sanoo Raatikainen.

Talvisin puolilämmin maneesi laajentaisi maakunnan ratsastuskisakauden ympärivuotiseksi, voisi tuoda Äänekoskelle kansallisen tason ratsastuskilpailut, ja tarjoaisi talvitilat myös mm. koiraväelle. Toiminta olisi voittoa tavoittelematonta ja sitä pyörittäisi seura tai yhdistys.

Laaditun projektisuunnitelman mukaan maakunnassa on 21 Suomen ratsastajainliiton hyväksymää tallia tai ratsastuskoulua. Niissä 12:ssa on maneesi. Maneesillisessa ratsastuskoulussa ratsastaa yhteensä noin 1400 ratsastajaa ja maneesittomissa kouluissa noin 1000 ratsastajaa. Keski-Suomesta puuttuu kansallisiin ja talvikisoihin soveltuva kilpailukeskus, jota kaikki kilpailunjärjestäjät voivat hyödyntää.

Maneesin yhteydessä ei toimisi hevostallia, mutta toteutuessaan se monipuolistaa Ala-Keiteleen Hevosystäväinseuran toimintaa. Seuran omistamalta raviradalta puuttuvat sähkö, juokseva vesi, WC ja kahvio. Uudisrakennuksen yhteyteen tulevat sosiaali-, wc- ja kahviotilat palvelisivat myös ravirataa. Kehityspäällikkö Sakari Aho-Pynttäri Äänekosken kaupungin elinvoimayksiköstä kertoi, että alueelta on myös jo kartoitettu maastoratsastukseen sopivia reittejä.

Suomen Ratsastajainliiton vuoden 2017 tilastossa sillä oli Keski-Suomesta jäseninä 21 seuraa ja 1718 jäsentä ja 4 hevosavusteisiin palveluihin keskittyvää yritystä. Äänekoskella toimii 200-jäseninen Ääneseudun Ratsastajat ja pienempi Ala-Keiteleen Ratsastusseura.

Projektisuunnitelman mukaan Äänekoskella hevostalous pyörittää nykyisellään miltei 267 000 euron verran palvelutuotantoa, ja maakunnassa on kaikkiaan noin 4500 hevosta. Suomen Hippoksen tilastojen mukaan Äänekoskella ja sen naapurikunnissa on yhteensä yli 1370 hevosta.

Kaikkiaan Konginkankaan hevosurheilukeskuksen uskotaan tuovan Äänekoskelle ja erityisesti Konginkankaalle uusia asukkaita, uusia yritysmahdollisuuksia, uusia harrastusmahdollisuuksia ja matkailutuloja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .