Konneveden lukiossa kasvaa metsänomistajia, ja se näkyy oppilaitoksen yhteistyössä yritysten kanssa

Konneveden lukio hakee jatkoa Opetushallituksen rahoittamaan biotalouden opintojen kehittämishankkeeseen. Opetushallitus myönsi Konneveden lukiolle 100000 euroa kesällä 2017. Hanketyön helmi oli viime viikon pyörinyt Metsäbiotaloudesta moneksi -kurssi. Siinä lukion yhteistyökumppanit olivat Itä-Suomen Yliopiston Biotalousohjelma, Karelia Ammattikorkeakoulu, Äänekosken Metsä Group ja paikalliset biotalousalan yrittäjät ja yhteisöt.

– Hanke on merkitty päättyväksi tähän kevääseen, mutta hyvien kokemusten myötä haemme hankkeelle jatkoaikaa, kertoo Konneveden yläkoulun ja lukion rehtori Paula Huuska.

Metsäbiotaloudesta monesi -kurssilla lukiolaiset työstivät ryhmissä Metsä Groupilta ja paikallisilta yrityksiltä sekä yhteisöiltä saamiensa ryhmätyön aiheita. Kurssin päätteeksi ne esiteltiin aiheen antaneille. Mukana olevat yritykset ja yhteisöt olivat Jukola Industries, Mieronvirta, Konnekuljetus & Konneservice, Metsänhoitoyhdistys ja Äänekosken Metsä Group.

Lukiolaiset Inka Hirvanen ja Heli Kauppinen olivat mukana ryhmässä, jonka tehtävä oli selvittää mahdollisuutta käyttää puutuotteita muovin sijasta.

– Konkreettisessa aiheessa yllätti, kuinka puu voi korvata melkein mitä vaan. Se taipuu todella moneksi. Meillä oli selkeä suunnitelma ryhmätyöstä, mutta varsinaista uutta tietoa emme voineet tuoda Metsä Groupin kaltaiselle toimijalle, sanoo Hirvanen.

– Työllä on vaikutusta omiin arjen valintoihin. Muovijäte on paljon esillä, ja ryhmätyö antoi eväitä luonnon kannalta ympäristöystävällisempiin valintoihin, kertoo Kauppinen.

 

Metsä Groupilta Äänekosken tehtaan henkilöstöjohtaja Lasse Brandt oli vaikuttunut lukiolaisten taitotasosta hakea ja jäsennellä tietoa, sekä kyvystä tuottaa visuaalisesti havainnollinen esitys.

– Minun lukioajoista on noilla taitoalueilla on todella harpottu jättiaskeleita. Saimme hyvän kokemuksen aiemmin Konneveden lukion kanssa Lukion jälkeen biotalous -hankkeesta, ja tämä vain syvensi sitä.

Metsänomistajien omistaman Metsä Groupin velvollisuus on olla mukana edistämässä biotalouden laajempaa ymmärtämystä, ja Konneveden lukiolaisista valtaosa omistaa metsää elämänsä aikana, sanoo Brandt.

Paula Huuskan mukaan kurssi oli hyvä esimerkki myös lukion ja korkea-asteen yhteistyöstä.

– Kurssi on erinomainen tapa tehdä yhteistyötä paikallisten yritysten, yhteisöjen ja isommankin seudullisen työllistäjän kanssa. Pitkä hanke on avannut oppilaille biotalousalan käsitettä. He saivat käytännön tietoa, mistä siinä on kyse. Kestävä kehitys kulkee rinnalla, eli oppilaat ovat pohtineet luonnon kestävää hyödyntämistä.

Paikallisesti tärkeitä teemoja ovat tietysti metsä ja matkailu. Kyselyn mukaan lukiolaisistamme 90 prosenttia on tai tulee olemaan metsänomistaja, ja Konneveden luonnonpuistoon kytkeytyvät merkittävät matkailumahdollisuudet, pohtii Huuska.

Hirvanen ja Kauppinen ovat tulevia metsänomistajia. Kauppisen haaveena ovat sosiaalialan työt, ja Hirvasen tulevaisuussuunnitelmat ovat vielä auki. Biotalous on hänelle yksi vaihtoehto.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .