Konneveden seurakuntavaalit ovat kahden linjan nujakka

Konneveden graniittinen kirkko on kuin Muumipeikon mörkö: massiivinen ilmestys ulkoa päin, mutta lämmin ja valoisa sisäsävyiltään. Yhtä raju kahtiajako on seurakuntavaalien kahdessa ehdokaslistassa. Kirkkovaltuustoon valitaan 15 jäsentä, ja päättyvällä kaudella ihmiset riitelivät, eivät asiat.

Kansanomaiseen pappiin on Konneveden varttunut väki tottunut. Yli kolme vuosikymmentä kirkkoherrana toiminut Osmo Noponen synnytti hyvin värikkään tarinaperinteen sielun paimenesta. Noponen toimi 1930-luvulta pitkälle 1960-luvulle.

Asetelma on monella tapaa haastava vt. kirkkoherraksi pyydetylle Juho Hintikalle. Hintikka on syntyperäinen konnevetinen. Seurakunnan kaksi edellistä kirkkoherraa Olli Tynkkynen sekä tuomiokapitulin erottama Olavi Virtanen saavuttivat suosiota kansanomaisuudellaan, mutta sama piirre myös jakoi seurakuntalaisten mielipiteet. Hintikka on veistetty ihan eri puusta.

– Olen edeltäjiäni selvästi värittömämpi peruspappi. Uskoin viiden vuoden pappina Äänekoskella opettaneen tämän työn, mutta nämä kuukaudet kirkkoherrana ovat antaneet lisäoppia todella paljon, kertoo Hintikka.

Valitsijayhdistyksistä Uusi liitto on konservatiivisempi. Listalla on useita vallan kahvaa vääntävän nykyisen kirkkoneuvoston jäsentä. 12 ehdokkaan joukosta puuttuvat vain Juuso Koskinen, riitaisaan kauteen tympiintynyt Antti Hytönen sekä nyt kilpailevalta Pro Konneveden listalta löytyvä Saku Jääskä.

Uuden liiton vahvoja nimiä ovat kuluvalla kaudella kirkkoneuvostossa vahvasti profiilia nostanut Eijakaisa Kytöjoki sekä viime vaalien ääniharava Maritta Puttonen. Liiton teemoja ovat seurakunnan tulevan toimintakyvyn taloudellinen varmistaminen sekä kirkkoherran viranhoidon arvokkuus.

Pro Konnevesi edustaa liberaalimpaa linjaa. Sen 26 ehdokkaan listalta löytyvät Jääskän lisäksi potkut saaneen kirkkoherra Virtasen räväkkäsanainen vaimo Riitta Virtanen, ja erotetun kirkkoherran asiamiehenä tunnettu Seppo Vaittinen. Somekirjoittelussa valitsijayhdistys käy kirkkoherravaalia, jossa Virtasta palautetaan Konneveden lauman paimeneksi.

Kahtiajaossa ihmisiä pudotetaan myös aiheetta valmiisiin poteroihin. Virtanen piti seurakunnan toimistoa kuin omassa kodissaan, ja hän myös rekrytoi työntekijöitä. Sen jäljiltä vastakkainasettelua näkyy myös työyhteisössä. Noin vuoden verran ihmiset ovat varovaisesti rakentaneet yhteyttä.

Hintikka itse ei nimeä toivomaansa vaalitulosta, mutta toiveen aistii. Seurakunta tarvitsee eri näkemysten edustajien yhteistyötä, ja siihen ohjaisi luontevasti tasainen vaalitulos.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .