Konsta Pylkkänen, 28, avautui rajusta kiusaamisesta mediassa – nyt hänelle sataa tukea, kannustusta ja kaveripyyntöjä

Joskus elämä voi kääntyä lyhyessä ajassa päälaelleen.

Vielä kaksi viikkoa sitten Konsta Pylkkänen, 28, joutui Palokassa häijyn kiusaamisen uhriksi. Lievästi kehitysvammainen Pylkkänen oli kärsinyt vuosia paikallisen nuorison häiriköinnistä, tällä kertaa hänen kauppaostoksensa varastettiin Prisman pihalla. Palokan koulukeskuksen luona kiusaaminen äityi niin rajuksi, että paikalle soitettiin poliisit.

Äiti Tuula Pylkkänen nosti asian julkisuuteen. Hän kirjoitti asiasta Facebookiin, jonka jälkeen Konstan kohtelusta tehtiin isot jutut Keskisuomalaiseen ja Helsingin Sanomiin.

Nyt Konsta Pylkkänen istuu Palokan Prisman kahvilassa hymy huulillaan. Hän on saanut lehtijuttujen jälkeen kymmeniä kannustavia palautteita, kaveripyyntöjä ja ehdotuksia yhteiseen ajanvietteeseen.

Konsta Pylkkäsen yhteystiedot eivät ole julkisia, joten äiti on toiminut useiden viestien välikätenä. Tuntemattomat ovat tarjoutuneet Pylkkäselle kauppa-apulaiseksi ja autokuskiksi. Häntä on pyydetty mukaan leikkipuistoon ja ulkoiluttamaan koiria. Ihmiset ovat soitelleet Helsingistä asti, että haluaisivat jutella Konstan kanssa ja yrittää helpottaa hänen oloaan.

– Tuntuu kivalta. Kannatti avautua kiusaamisesta, Konsta Pylkkänen sanoo.

– Olen tutustunut tällä viikolla jo kahteen uuteen kaveriin. He vaikuttavat mukavilta ja asiallisilta. Uskon, että olen nyt saamassa todellisia kavereita.

Tuula Pylkkänen on työskennellyt kymmeniä vuosia Jyväskylän kotihoidossa. Lehtijuttujen jälkeen hänen työpäivänsä ja -matkansa venyivät tavallista pidemmiksi, kun ihmiset tulivat halaamaan ja kannustamaan.

– Tuntuu kuin koko Palokka olisi Konstan takana, Tuula Pylkkänen iloitsee.

Samalla lähipiirin ahdistus on väistynyt. Tuula Pylkkäsen mukaan perhe ja sukulaiset ovat olleet pitkään huolissaan Konstan kohtelusta ja tilasta.

Pylkkäset ovat myös sopineet toimintasuunnitelmasta. Jos kiusaaminen jatkuu, siitä tehdään Rikosuhripäivystyksen avulla rikosilmoitus. Konsta on puolestaan päättänyt, että ei aio liikkua kaupungilla iltayhdeksän jälkeen.

Myös tärkein asia on muuttunut. Pylkkänen on saanut olla rauhassa julkisilla paikoilla, eivätkä nuoret ole kerääntyneet hänen ympärilleen. Kaksimetrinen nuorimies on helposti tunnistettavissa, joten Pylkkäset uskovat ohikulkijoiden seuraavan Konstan kohtelua jatkossa tarkemmin.

– Kiusaajat ovat saaneet varoituksen – toivottavasti riittävän suuren, Tuula Pylkkänen sanoo.

Konsta ei ole kärsinyt ahdistuksesta sen jälkeen, kun kiusaaminen tuli julkiseksi.

– Enää ei jännitä mennä ulos, joten voin ruveta ulkoilemaan enemmän. Aiemmin tuli jäätyä masentuneena kotiin kököttämään, hän sanoo.

Konstalle on järjestynyt myös ohjelmaa. Hänet on kutsuttu torstaille kunniavieraaksi Palokan koululle O2:n naisten salibandyotteluun ja lauantaiksi JJK:n jalkapallopeliin. Ensi viikolla Pylkkänen menee tutustumaan vammaisten ilta- ja rymätoimintaan.

– Lähden hyvällä mielellä uusiin tapahtumiin. Minulle on tärkeä saada juttuseuraa.

Yksi asia Konsta Pylkkästä kuitenkin arveluttaa. Onko hänestä sittenkään ystäväksi koiranulkoiluttajille?

– Minulla on kaksi kissaa, enkä ole varma, mitä ne ajattelevat minusta koiran tapaamisen jälkeen. Kissani eivät oikein tykkää koirista.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .