Koodausta, sarjakuvia, sorvausta - Viitasaari etukenossa tietotekniikassa

Viitasaaren koululaiset tekevät jo sujuvasti kouluhommia tableteilla ja kannettavilla tietokoneilla. Tietotekniikkaa hyödynnetään kouluilla monessa oppiaineessa: esimerkiksi äidinkielen tunneilla etsitään tietoa internetistä ja kirjoitetaan esitelmiä tekstinkäsittelyohjelmalla. Matematiikassa kokeillaan taulukkolaskentaohjelmaa ja kuvaamataidossa muokataan itse otettuja kuvia kuvankäsittelyohjelmalla.

- Huhtikuussa meillä on Lukuviikon näyttely kirjastossa. Olemme tehneet sinne sarjakuvia: oppilaat ovat kuvanneet toisiaan lukemassa eri paikoissa, lisänneet kuvat sähköisiin sarjakuvapohjiin ja tekstittäneet ne, erityisopettaja Marja-Leena Paananen kertoo.

Teknisen käsityön tunneilla päästään lähelle työelämän tietoteknistä sovellusta: tietokoneohjattua CNC-sorvia, jonka voi ohjelmoida kaivertamaan puusta tai vaikkapa uretaanilevystä haluamansa tavaran.

Opettajien taidot edellä mennään

Ala- ja yläkoululle on reilun vuoden sisällä hankittu paljon uusia taulutietokoneita ja kannettavia osin opetusministeriön tuella. Koneet ovat myös aktiivisessa käytössä, kiitos opettajien.

- Kaikilla opettajilla on omat iPadit ja me on myös saatu niiden ja kannettavien käyttöön hyvää koulutusta. Syksyllä ja tammikuussa oli kolme täydennyskoulutuspäivää, joissa opeteltiin koneiden käyttöä ja ohjelmia, Paananen kehuu.

- Täällä mennään opettajien taidot edellä. Monestihan on niin, että oppilaat osaavat käyttää koneita paremmin kuin opettajat, hän jatkaa.

- Lasten arkea on olla puhelimella tai tietokoneella, mutta koulussa opitaan, että niillä voi tehdä paljon muutakin kuin pelata, Paanasen kollega Heli Ojanperä huomauttaa.

Monessa oppiaineessa on myös sähköisiä oppimisympäristöjä ja esimerkiksi kielissä oppilaat voivat tehdä lisätehtäviä netissä. Joissakin kouluissa tehdään jo osa kotitehtävistäkin netissä, mutta ei vielä Viitasaarella.

- Tähän on päädytty sen vuoksi, että vielä voi olla perheitä, joissa ei ole omaa tietokonetta tai varmaa nettiyhteyttä, rehtori Jari Kunelius perustelee.

Valinnaisaineen tunneilla koodataan

Omana oppiaineenaan tietotekniikkaa opetetaan vain 8.-9.-luokilla ja niilläkin valinnaisena.

Yksi tietotekniikan valinneista on ysiluokkalainen Otto Manninen. Hän naputtaa tunnilla tietokoneelle väkäsiä ja kummallisia tekstisarjoja. Kirjoitus on html-kieltä ja sillä syntyy harjoitustyönä kotisivu nettiin. Vapaa-aikanaan Manninen on tehnyt paljon muutakin:

- Olen muun muassa koodannut JavaScriptillä (ohjelmointikielellä) pieniä pelejä. Sellaisia simppeleitä, joissa ukkeli tai pallo etenee radalla, hän kertoo.

Koulussa hän on opiskellut myös tekstin- ja kuvankäsittelyä ja tutustunut taulukkolaskentaohjelmaan. Esitysgrafiikkaakin tunneilla tehdään - siis niitä powerpoint-esityksiä, joita käytetään nykyisin kaikkialla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .