Kooste: Kaksi vuorokautta terrori-iskusta – Poliisi on yhä tehostetussa valmiudessa koko maassa

Tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt.

Epäillyt

– Turun joukkopuukotuksesta epäilty mies on marokkolainen. Hän on ilmoittanut olevansa 18-vuotias. Mies tuli Suomeen vuonna 2016 turvapaikanhakijana.

– Epäilty haavoittui kiinniottotilanteessa perjantaina ja on ollut sairaalahoidossa. Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan epäiltyä kuulusteltiin sunnuntaina. Poliisi ei kommentoinut kuulustelun sisältöä.

– Poliisi aikoo vaatia marokkolaismiestä vangittavaksi maanantaina puoleenpäivään mennessä. Vangitsemisoikeudenkäynti on mahdollista käydä siten, että epäilty ei ole itse paikalla oikeuden istunnossa.

– Turun tapahtumiin liittyen on ollut pidätettynä neljä muuta ihmistä, jotka ovat myös Marokon kansalaisia. Poliisi ei ollut sunnuntaina ratkaissut, vaaditaanko heitäkin vangittaviksi.

– Kuudennesta tapahtumaan liittyvästä henkilöstä on tehty kansainvälinen etsintäkuulutus. Keskusrikospoliisi pitää mahdollisena, että etsintäkuulutettu on vaarallinen.

–  Poliisi kertoi sunnuntaina, että uusia kiinniottoja ei ollut tehty.

Tutkinta

– Turun iskua tutkitaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä rikoksina: kahtena murhana ja kahdeksana murhan yrityksenä.

– Tutkinnanjohtaja Crista Granroth KRP:stä kertoi sunnuntaina STT:lle, että teon taustalla on ideologisia ajatuksia. Granroth ei ottanut kantaa siihen, millaisesta ideologiasta esitutkinnassa on saatu viitteitä.

– KRP kertoi sunnuntaina, että uusia kotietsintöjä oli tehty muun muassa Turun Runosmäessä. Aiemmin viikonloppuna poliisi kertoi, että pidätettyihin liittyen on tehty etsintöjä Turun alueella yksityisasunnoissa ja vastaanottokeskuksessa.

– Poliisi on kuulustellut silminnäkijöitä. Kuulustelut jatkuvat vielä useita päiviä.

– Osaa joukkopuukotuksessa haavoittuneista on päästy kuulemaan, mutta osan kohdalla odotetaan terveydentilan kohenemista.

– Poliisille voi lähettää iskuun liittyvää kuva- ja videomateriaalia WhatsApp-viestisovelluksen kautta matkapuhelinnumeroon 046 534 2316.

– Ellei merkittävää tiedotettavaa tule aiemmin, tiedottaa poliisi tapahtumista seuraavan kerran maanantaina kello 12.

Tapahtumat

– Poliisi sai hälytyksen puukotuksista Turun Kauppatorilla perjantaina kello 16.02.

– Poliisi sai epäillyn kiinni Puutorin läheisyydessä kello 16.05. Poliisi ampui häntä reiteen kiinnioton yhteydessä.

– Puukotuksissa kuoli kaksi suomalaista naista.

– Puukotuksissa haavoittui kahdeksan ihmistä. Haavoittuneiden joukossa on yksi italialainen, yksi ruotsalainen ja yksi britti. Haavoittuneista kuusi on naisia ja kaksi miehiä.

– Kaikkiaan Turun yliopistolliseen keskussairaalaan tuotiin iskun jälkeen kymmenen ihmistä, joista yksi on epäilty tekijä. Nuorin uhreista on 15-vuotias ja vanhin 67-vuotias.

– Sairaalassa on edelleen hoidossa kolme uhria ja epäilty tekijä. Kolme ihmistä on tehohoidossa ja yksi osastohoidossa. Pääepäillyn on kerrottu olleen tehohoidossa.

– Keskussairaala lisäsi viikonloppua vartiointia, jotta sairaanhoitajien ja lääkärien työrauha pystyttäisiin turvaamaan.

Yhteiskunnalliset vaikutukset

– Poliisi jatkoi viikonloppuna tehostettua valmiutta koko maassa. Tilanne arvioidaan uudelleen alkavalla viikolla.

– Suojelupoliisi säilytti iskun jälkeen ennallaan terrorismia koskevan uhka-arvion. Uhka on neliportaisella asteikolla tasolla 2 eli kohonnut.

TS: "Poliisi ampui puukottajaa juuri, kun tämä oli leikkaamassa naisen kurkun auki"

Turun puukottaja on puhunut poliisille, taustalla ideologisia ajatuksia

Terrorismitutkija: Turun iskulla saatettiin viestiä, että ette pysty suojelemaan naisianne ja lapsianne

KRP ei paljasta Turun puukotukseen liittyen etsintäkuulutetun nimeä

TS: Abdul Rahman on terrori-iskun pääepäilty – Miestä kuvataan masentuneeksi ja yksinäiseksi

Suomi hiljeni muistamaan Turun puukotusten uhreja – Myös uhreja auttanut ja loukkaantunut Hassan Zubier osallistui